• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro će nam trebati putne dozvole za EU: Lanaco razvio softver za prijavu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U prostorijama kompanije "Lanaco" u Banjaluci danas je potpisan ugovor o saradnji ove kompanije sa kompanijama "G Solutions Group" i "Halcyon Migrate" iz Velike Britanije. ''Lanaco" će zajedno sa partnerima na ovaj način olakšati građanima apliciranje za ulazak u EU.

 Lanaco 1.jpg Izvor: Lanaco / Promo

U cilju bolje kontrole granica kao i prevashodno zbog recipročnih mjera prema državama kao što su SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Evropska unija će od 2023. godine uvesti obavezu apliciranja za autorizaciju putovanja u Šengenski prostor za stanovnike država van EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Aplikacija Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja - ETIAS - nije klasična viza, a sličan pristup već godinama postoji u SAD, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pod nazivom ESTA, ETA i sl.

Dragan Ninić (Lanaco) i Miloš Veselinović (G Solutions)
Izvor: Lanaco / Promo

Iz "Lanaca" su saopštili da je "G Solutions Group" danas jedna od najvećih kompanija u regionu koja nudi usluge viznog konsaltinga i nalazi se u fazi pripreme za lansiranje servisa koji će pomoći stanovnicima van EU da lakše popune aplikaciju za dobijanje ETIAS-a i samim tim omoguće sebi nesmetan put u države EU.

"Kompanija Lanaco je danas globalno prepoznata kao lider u izradi modernih softverskih rješenja baziranih na mega trendovima digitalne transformacije. Spoj mladosti, ekspertize i najnovijih tehnologija, te provjerena pouzdanost u realizaciji, je ono sto smo mi tražili, odnosno ono što nas je opredijelilo da u ovaj za nas strateški značajan projekat uđemo sa Lanacom. Vjerujem da ćemo zajednički učiniti putovanja u EU lakšim za sve građane te da će ovaj projekat predstavljati značajan segment lakšeg prihvatanja ETIAS-a", izjavio je Miloš Veselinović, direktor kompanije "G Solutions".

Šta je ETIAS?

Do sada smo zemlje Šengen zone mogli posjetiti bez viza i putnih dozvola ukoliko se zadržavamo manje od 90 dana. Međutim, od kraja 2022. na snagu stupa Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS), što znači da će građani zemalja izvan Šengen zone morati prijavljivati ulazak preko formulara i to će koštati 7 evra.

Dragan Ninić, menadžer za razvoj poslovanja kompanije "Lanaco" izrazio je veliko zadovoljstvo da u ovako strateški važnom projektu, koji treba da olakša nesmetano kretanje stanovništva ka državama EU, ''Lanaco'' sarađuje sa kompanijom "G Solutions", koja je dokazani lider u segmentu viznog konsaltinga.

"Takođe, vjerujemo da digitalna tehnologija ako se koristi na pravi način i u odgovarajućem formatu može dramatično da relativizuje izazove koje donosi uvođenje ETIAS-a. U tom kontekstu negdje i doživljavam ovaj projekat u kome obe strane partnerski koristeći ostvareni nivo ekspertize i izvrsnost u poslovanju treba da kreiraju pretpostavke neophodne za slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala kao prepoznate evropske vrijednosti koja nema alternativu", rekao je Ninić.

Digitalizacija imigracionih prijava u Britaniji

Broj onih koji žele da se dosele na teritoriju Velike Britanije kontinuirano raste što kreira brojne izazove u segmentu administrativne pripreme za njihov dolazak u okvirima važećih imigracionih strandarda.

U "Latitude Law", Advokatskoj kancelariji specijalizovanoj za imigraciono pravo imaju jasnu namjeru da u saradnji sa kompanijom "Lanaco" krenu u digitalizaciju ovog procesa kroz kompaniju "Halcyon Migrate" sa sjedištem u Mančesteru, koju je osnovana sa ciljem da na tržištu bude prepoznata po svom digitalnom izrazu unutar sektora kome pripadaju.

"Takođe nama je cilj da cjelokupan imigracioni proces u domenu apliciranja pojednostavimo i učinimo lakšim za naše brojne klijente koji dolaze iz različitih dijelova svijeta. U tom svjetlu mislim da treba posmatrati i saradnju koju smo danas zvanično ostvarili sa kompanijom 'Lanaco' koja će suštinski ići ka inovacijama imigracionog procesa u digitalnom segmentu, te optimizaciji dosadašnjeg procesa apliciranja kako za advokatske kancelarije, tako prije svega za klijente koji su zainteresovani da rad i život nastave u Velikoj Britaniji. Ovo je rekao bih odlična sinergija znanja, iskustva i ekspertize od koje tek treba očekivati vrijedne digitalne doprinose i inovacije", rekao je nakon potpisivanja partnerskog ugovora, Geri Mekindou, direktor kompanije "Halcyon Migrate".

Izvor: Lanaco / Promo

Osvrćući se na ovu temu, Dragan Ninić se prisjetio kako je tokom studija u Londonu, imao priliku da se susretne sa ljudima koji su isticali svu kompleksnost procesa imigracije i dobijanja svih potrebnih dozvola za život i rad u Velikoj Britaniji.

"Tada je to za mene, kao mladog čovjeka, bila zanimljiva informacija, danas ću eto biti uključen u projekat koji ima za cilj olakšavanje pomenutog procesa. Možda postoji neka poveznica između ovoga, neka sudbina, kako god, rezultat će izvjesno biti digitalno ispisan. Za kompaniju 'Lanaco' ovo je značajan iskorak ka zahtjevnom tržištu Velike Britanije i šansa da i na njemu pokuša, da se preporuči kvalitetom, kreativnošću, inovativnošću, ali prije svega ekspertizom koji prave razliku. Siguran sam da će naša dosadašnja iskustva vezana za strateške projekte koji su vezani za putne isprave i carinski sistem pomoći da na pravi način razumijemo, a onda i digitalno opišemo okvire i sadržaj ovog zahtjevnog projekta", zaključio je Ninić.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

AV

Miloš Veselinović - lopov

RECENZIJE

TIPS & TRICKS