• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auto-put za dronove: Lakši transport robe i putnika

Autor Milan Živanović

Projekat je ponio ime Skyway, a krajnji cilj mu je da stvori okruženje u kojem bi različite kompanije mogle da ponude usluge prevoza robe vazdušnim putem.

 Prevoz robe dronovima Izvor: SmartLife / YouTube / Unither Bioelectronics

Sve više kompanija radi na bespilotnim letjelicama za prevoz putnika i robe, a najveći problem je regulacija saobraćaja, budući da bi na stotine dronova sigurno izazvalo haos.

Britanski konzorcijum predvođen kompanijom Altitude Angel predstavio je nedavno plan za regularno letenje ovakvih letjelica, što bi moglo da bude rješenje.

Možda će vas zanimati

Ideja se zasniva na nečemu što već zovu auto-putem za dronove, a u pitanju je linija od 250 kilometara koja bi povezivala nekoliko gradova u Velikoj Britaniji.

Ako se ideja pokaže kao uspješna, plan je da se vazdušni put proširi tako da poveže još više naseljenih oblasti.

Projekat je ponio ime Skyway, a krajnji cilj mu je da stvori okruženje u kojem bi različite kompanije mogle da ponude usluge prevoza robe vazdušnim putem. Letjelice bi mogle da se vinu do visine od 300 metara, a saobraćaj bi regulisalo posebno kontrolno tijelo. Procesi detekcije drugih letjelica i izbjegavanje sudara bi bili automatizovani, a svaki dron bi prvo morao da zadovolji sve tehničke zahtejve da bi mogao da se priključi mreži.

Stručnjaci ističu da je ovo najambiciozniji transportni projekat na području Britanije još od pojave željeznice, a mogao bi da posluži kao model za razvoj sličnih usluga i u drugim zemljama.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS