• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dronovi: Pomoć i pretnja pametnim gradovima

Autor mondo.rs

Dronovi u gradovima, pa i onim pametnim mogu biti ozbiljna pretnja građanima i infrastrukturi, ali i njihova zaštita i pomoć. Na koju stranu će stati zavisi od nas samih.

 Dronovi: Pomoć i pretnja pametnim gradovima Izvor: MONDO portal.

Cloud Security Alliance (CSA) jeste vodeća svetska organizacija čija je delatnost podizanje svesti o bezbednosti i definisanje pozitivnih primera koji će pomoći u kreiranju bezbednog cloud okruženja.

CSA organizacija je, zajedno sa neprofitnom inicijativom „Konstruisanje pametnih gradova“ - ima za cilj rešavanje postojećih i budućih bezbednosnih problema pametnih gradova - predstavila izveštaj o „Uspostavljanju dron programa za pametne i sigurne gradove“.

Novi izveštaj, u čijoj izradi je učestvovala radna grupa CSA Internet of Things (IoT), obezbeđuje smernice za bezbedno kreiranje i rukovanje dron programom za gradove kroz analizu uloge drona i uticaj na buduća metropolska područja.

Ovaj dron bi lako mogao biti i špijun, zar ne:

Bilo da ste njihov ljubitelj ili ne, postaje veoma evidentno da će dronovi igrati značajnu ulogu u pametnim gradovima“, rekao je Brajan Rasel, jedan od autora izveštaja i direktor radne grupe CSA IoT. „Gradovi širom sveta rade na aktivnom integrisanju dron programa širokih razmera, kako bi podržali različite aspekte koji obuhvataju medicinu, transport, poljoprivredni, krizni menadžment kao i zaštitu infrastrukture. Bitno je da ovi sistemi dronova budu sigurni, stabilni, otporni i održivi“.

Istraživački izveštaj „Uspostavljanje dron programa za pametne i sigurne gradove“ identifikuje bezbednosne pretnje koje uzrokuju dronovi i potom pruža praktične smernice o tome kako dronovi mogu biti iskorišćeni kao efikasan sajber bezbednosni alat u nadgledanju pametnih gradova. Takođe, u njemu se navodi i uticaj koji bi dronovi mogli imati na glavne aspekte u jednom gradu kao što su nacionalna bezbednost i ukazuje na mere koje su potrebne kako bi se on zaštitio, kontrolisao, odgovorio i oporavio od sajber bezbednosnih pretnji.

Ovo je selfi dron, unapređene kamere:

Dronovi na nebu, u moru i na kopnu. Ali da li smo spremni? Masovno prihvatanje dronova u gradovima ukazuje na to da hiljade povezanih mobilnih uređaja koji se mogu programirati neće raditi samo na ulicama već i ispod i iznad njih. Što se sigurnosti tiče, ovo garantuje potencijalne katastrofe ukoliko dođe do manipulisanja ili ugrožavanja jednog ili više sistema dronova ili softvera koji ih kontroliše. Pokušavamo da podignemo svest u javnosti o ovim pitanje te smo zato i pripremili ove smernice“, rekao je član odbora inicijative „Konstruisanje pametnih gradova“, Mohamed Amin Hasbini.

Specifične preporuke koje su navedene u izveštaju „Uspostavljanje dron programa za pametne i sigurne gradove“ obuhvata zahteve za planiranje, integrisani sistem dizajna, bezbednost nabavke, integraciju, testiranje i razvoj. Pametni gradovi, takođe predstavljaju problem zbog osiguravanja sredina gde su sistemi sanirani i gde se uređaji kontrolišu. Dronovi mogu da donesu i sajber bezbednosne prednosti, uključujući identifikaciju lažnih signala, nadgledanje učitavanja, identifikovanje zakrčenih signala i podržavanje odgovora na incidente u drugim povezanim sistemima.

Ovo je realnost već sada - "antidron top":

Autori „Uspostavljanje dron programa za pametne i sigurne gradove“ jesu Brajan Rasel, glavni inženjer u kompaniji Leidos, Mohamed Amin Hasbini, viši bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab i Martin Tom Petersen, direktor i partner u Smart City Catalyst.

Kako biste pročitali ceo izveštaj posetite link.

AirSelfie dron za selfije
Izvor: AirSelfie.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS