• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta znamo o novom Apple A16 čipsetu - 15% brži CPU, 30% bolje GPU performanse i novi RAM

Autor Dušan Volaš

Novi Apple A16 procesor će biti ekskluzivan za iPhone 14 Pro modele.

 Apple A16 čipset će imati brži CPU, GPU i LPDDR5 RAM Izvor: Apple, SMARTLife

Kako se već duže vrijeme šuška, Apple će prvi put u svojoj istoriji podijeliti svoju novu iPhone seriju telefona u dva tabora - samo 14 Pro modeli će dobiti novi A16 čipset, bolje kamere i drugačiju konfiguraciju ekrana, dok će ne-Pro 14 modeli zadršati prošlogodišnji A15 procesor, kameru od 12 MP i notch na ekranu.

Još uvijek aktuelna serija iPhone 13 uređaja pokazuje malu podjelu u pogledu performansi - Pro modeli imaju 5-jezgarnu grafiku, dok 13 i 13 Mini imaju jezgro manje. Takođe, jeftiniji modeli imaju 4 GB RAM, a skuplji 6 GB RAM (oba LPDDR4X).

Možda će vas zanimati

 Prema glasinama, očekuje se da će prošlogodišnji A15 čipset u iPhone 14 modelima biti isti kao u iPhone 13 Pro modelima, sa 5 grafičkih jezgara, kao i da će ova dva modela izjednačiti po količini RAM.

Postavlja se pitanje - koliko će iPhone 14 Pro modeli biti brži u odnosu na ne-Pro modele? Macworld je pokušao da se pozabavi ovim pitanjem. Prva stvar koju treba primijetiti je da će novi A16 čipseti biti izrađeni na N4P čvoru kompanije TSMC, što je iterativno poboljšanje u odnosu na N5P čvor koji se koristi izradu A15 procesora, ali ne i pun generacijski skok.

Očekuje se da će novi čipset biti veći - 18-20 milijardi tranzistora, u odnosu na 15 milijardi. Kompanija bi takođe mogla da vidi neka poboljšanja prelaskom na ARMv9 arhitekturu, što bi uz povećan broj tranzistora trebalo da obezbijedi 15% poboljšanja u performansama. Očekuje se i da će Apple zadržati istu konfiguraciju jezgara - 2 velika, 2 mala.

Kada je grafika u pitanju, predviđanje je da će se Apple zadržati na 5 jezgara kako bi izbjeglo da čip postane prevelik ili da se pregrijava, ali se očekuje povećanje performansi za 25-30%.

Kako izveštava DigiTimes, Apple će preći na brži LPDDR5 RAM, što će takođe donijeti povećanje performansi - 50% veći propusni opseg u odnosu na LPDDR4X, kao i poboljšana energetska efikasnost. Očekuje se da će se zadržati na kapacitetu od 6 GB.

Apple će takođe morati da pojača ISP i hardver za mašinsko učenje kako bi se nosio sa višom rezolucijom kamere - priča se da će 14 Pro serija napraviti skok na 48 MP, kao i da će korisnici ovih uređaja moći da snimaju u 8K rezoluciji.

Naravno, sve ove informacije se zasnivaju isključivo na glasinama i procurelim industrijskim informacijama. Preostaje nam da sačekamo sredinu septembra, kada se očekuje da će Apple predstaviti svoje nove telefone, kako bi se uvjerili u tačnost informacija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS