• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Softver pretražuje javne kamere da pronađe trenutak kada su Instagram fotografije uslikane

Autor Dušan Volaš

Proveli ste 15 minuta pozirajući za savršenu fotografiju? Neko možda ima snimak.

 AI pretražuje javne kamere da pronađe trenutak Instagram fotografije Izvor: Unsplash

Dris Deputer, belgijski umjetnik koji se bavi temama kao što su privatnost, AI, nadzor i društvene mreže, napravio je softver koji pomoći vještačke inteligencije pretražuje snimke javnih kamera naspram objava na platformi Instagram kako bi pronašao trenutak kada je fotografija uslikana.

Deputer je objavio video svog izuzetnog projekta nazvanog The Follower, koji je započeo snimanjem javno dostupnih kamera koje se emituju uživo na raznim sajtovima.

Nakon toga, on je pretražio Instagram fotografije sa oznakom lokacija koje su snimanje, a zatim je koristio svoj softver da uporedi fotografije sa snimljenim video materijalom. Ispostavilo se da njegov softver radi odlično.

Rezultirajući video daje pomalo jeziv pogled "iza zavjese" Instagram influensera dok poziraju za savršenu fotografiju za društvene mreže.

Deputer, koji je i javni govornik, fokusirao se na Temple Bar u Dablinu, Tajms skver u Njujorku i veliki znak na ulazu na stadion Wrigley Field u Čikagu. Umjetnik kaže da se softver fokusirao na influensere koji imaju preko 100.000 pratilaca.

Ovaj projekat treba da ukaže ljudima kako vještačka inteligencija lako može da bude korišćena za praćenje ljudi, čak i pomoću softvera koji je izradio jedan čovjek.

Ipak, ovo nije prvi put da Deputer koristi AI softver. U jednom od njegovih prethodnih projekata, obučio je vještačku inteligenciju da prati sjednice belgijskog parlamenta i na Twitter-u taguje političare koji koriste telefon.

Pogledajte

00:48
The Follower
Izvor: Dries Depooter
Izvor: Dries Depooter

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS