• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Xiaomi 13: iPhone na kineski način

Autor Dušan Volaš

U jednom od najočiglednijih pokušaja kopiranja kompanije Apple, Xiaomi je predstavio svoj Xiaomi 13 pametni telefon.

 Xiaomi 13 cijena i specifikacije Izvor: Xiaomi

Da kompanija Xiaomi kopira tehnološkog giganta iz Kupertina, i nije neka tajna. Ipak, nakon predstavljanja uređaja Xiaomi 13 serije, za jeftiniji model se mirne duše može reći da je direktna kopija iPhone pametnih telefona - od ravnih ivica do kvadratnog oblika sistema kamere.

Za razliku od Xiaomi 13 Pro modela, Xiaomi 13 na prednjoj strani uređaja posjeduju ravan ekran simetričnih okvira. U pitanju je AMOLED panel, dijagonale 6,36 inča, rezolucija 1.080 x 2.400 piksela i brzine osvježavanja od 120 Hz. Nažalost, ovaj displej ne koristi LTPO tehnologiju kao onaj na Pro uređaju i maksimalna osvjetljenost mu je 700 nita manja (1.200 nita), ali tu je Dolby Vision, HDR10+, HLG, kao i senzor za prilagođavanje boja okolini.

Oni koji žele najbolje fotografije u ovoj seriji uređaja će se verovatno odlučiti za Pro model, jer Xiaomi 13 ne posjeduje 1-inčni IMX989 senzor koji smo prvi put videli na Xiaomi 12S Ultra telefonu. Umjesto njega, glavna kamera sistema je IMX800 senzor od 50 MP - f/1.8 otvora blende, 1/1,56 inča veličine i 1 µm veličine piksela - sa Hyper optičkom stabilizacijom. Srećom, Xiaomi 13 konačno donosi telephoto kameru od 10 MP, sa Leica sočivom, f/2.0 otvorom blende i optičkim zumom od 3x. Za ultraširokougaone fotografije je zadužena kamera od 12 MP, ali Xiaomi nije rekao da li će imati mogućnost autofokusa kao na skupljem modelu.

Za dobre performanse je zadužen Snapdragon 8 Gen 2 čipset kompanije Qualcomm, koji je izrađen na TSMC proizvodnom procesu od 4 nm. Ne očekujemo da će korisnici imati ikakve probleme sa ovim procesorom koji koristi vrlo interesantu 1+2+2+3 konfiguraciju jezgara, a zahvaljujući Adreno 740 grafici, baš sve igre sa Google Play prodavnice će moći da se igraju na maksimalnim detaljima i najmanje 60 kadrova u sekundi. Xiaomi koristi LPDDR5X RAM i UFS 4.0 internu memoriju i dostupan je u 8/128, 8/256, 12/256 i 12/512 GB konfiguracijama.

Baterija nije dobila nadogradnju kapaciteta u odnosu na prethodnika, pa je na raspolaganju i dalje 4.500 mAh. Uparena je sa sopstvenim Surge G1 čipom kompanije Xiaomi, koji omogućava punjenje od 67 W (do 100% za 38 minuta), bežično punjenje od 50 W (do 100% za 48 minuta), a tu je i obrnuto bežično punjenje od 10 W.

Od ostalih mogućnosti, tu su Dolby Atmos zvučnic sa podrškom za Dolby Head Tracking, IR, NFC, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.3, GPS, GLONASS i GALILEO navigacija, kao i IP68 zaštita od vode i prašine, čiju implementaciju je Xiaomi u prošlosti redovno izbjegavao na svojim uređajima.

Xiaomi 13 je, baš kao i Pro model, za sada dostupan samo na kineskom tržištu, ali nema sumnje da će u narednim mjesecima biti dostupan i kod nas. Dostupan je u crnoj, bijeloj, zelenoj i plavoj boji, ali za razliku od skupljeg uređaja, Xiaomi 13 je moguće naći i u veselijim bojama. Početna cijena ovog uređaja je 3.999 juana, što je oko 545 evra.

Xiaomi 13
Izvor: Sparrows News

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS