• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednosti i manje zakrivljenih ekrana na pametnim telefonima

Autor Dušan Volaš

Koje su dobre i loše strane zakrivljenih ekrana? Pročitajte u nastavku.

 Dobra i loša strana zakrivljenih ekrana Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kada je Samsung 2014. godine predstavio Galaxy Note Edge, bilo je jasno da će zakrivljeni ekrani imati svoje mjesto među pametnim telefonima. Ipak, osam godina kasnije, ova vrsta ekrana više nije tako primamljiva kupcima kao što je nekad bila, a čak može biti presudan faktor da li će neko uopšte razmotriti kupovinu telefona.

Ipak, uprkos nekim lošim implementacijama ove forme displeja i brojnim manama korišćenja uređaja sa istim, postoje i mnoge pozitivne stvari koje zakrivljeni ekrani donose, a upravo je to tema ovog teksta.

Dobra strana zakrivljenih ekrana

Prije svega, iako je ljepota u oku posmatrača, nesumnjivo je da telefoni sa zakrivljenim ekranima zaista izgledaju lijepo. Zakrivljenost stakla korisniku daje utisak da su ivice displeja manje nego što zaista jesu, a zbog dodatne površine koju ekran zauzima, okviri telefona su tanji nego što je to slučaj sa uređajima sa ravnim ekranom.

Naravno, nije sve u estetici. Zakrivljeni ekrani smanjuju subjektivni osjećaj debljine telefona, čineći ga komfornijim za rukovanje i olakšavajući pritiskanje elemenata korisničkog interfejsa palcem, što je posebno izraženo na uređajima čija dijagonala panela je veća od 6,5 inča. Takođe, ukoliko je ekran zakrivljen na sve četiri strane, isto se može reći i za korišćenje u horizontalnom položaju tokom gejminga ili gledanja sadržaja.

Zakrivljeni displeji takođe proizvođačima daju šansu da u svoj korisnički interfejs unesu nove i jedinstvene načine interakcije. Najčešći primjer toga je osvetljivanje ivica ekrana kako bi se korisnik obavijestio o novoj notifikaciji, čineći vizuelno obaveštenje lakšim za primećivanje sa distance ili kada je uređaj okrenut licem na dole. Drugi primjeri uključuje kontrolisanje zvuka duplim dodirom ivice, brzo pozivanje nedavno korišćenih aplikacija i korišćenje prostora zakrivljenog dela panela za postavljanje dodatnih dugmića u igrama.

Loša strana zakrivljenih ekrana

Iako zakrivljeni ekrani postoje na tržištu već dugi niz godina, proizvođači i dalje imaju problema da svoje uređaje učine imunim na slučajne dodire u zonama gdje se displej savija. Ovo umije da bude vrlo frustrirajuće za korisnike, pogotovo kada se prečesto dešava.

Iako smo posljednjih godina videli ublažavanje zakrivljenja, to nije oduvijek bio slučaj, pa su neki modeli imali toliko zakrivljen ekran da je bilo teško vidjeti bočne ivice istovremeno, pa samim tim i dio sadržaj koji je na tim dijelovima prikazan. Takođe, zbog prirode stakla i refrakcije svjetlosti, početak zakrivljenja je gotovo uvijek primjetan u dobro osvijetljenom prostoru, što može da naruši imerziju.

Kako zakrivljeni ekrani većom površinom "grle" uređaj, više su izloženi u slučaju pada telefona, pa samim tim i skloniji lomovima. Naravno, ne pomaže ni to što su često vrlo skupi za zamenu u slučaju nezgode, a ni to što je vrlo teško pronaći zaštitno staklo koje će se savršeno prilijepiti uz površinu displeja i neće se odlijepiti.

Koju formu ekrana birate kada kupujete nov telefon?

U našoj potrazi za idealnim prosječnim telefonom, juče smo vas pitali da li više volite AMOLED ili IPS LCD ekrane, a danas nas zanima koju formu ekrana birate kada kupujete nov telefon.

Anketa

Šta više volite, zakrivljene ili ravne ekrane?

  • Zakrivljene

    25% (2)

  • Ravne

    75% (6)

Šta više volite, zakrivljene ili ravne ekrane?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS