• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask šalje još 10.000 Starlink antena u Ukrajinu

Autor Dragana Božić

Kako bi bila spremna u kritičnim situacijama, Ukrajina je od Ilona Maska poručila više od 10.000 novih Starlink antena.

 Ilon Mask šalje još 10.000 Starlink antena u Ukrajinu Izvor: YouTube / TED / The Economist / CBS Mornings / Unsplash

Ukrajina je obezbijedila više od 10.000 novih Starlink antena u dogovoru sa Ilonom Maskom i njegovom kompanijom SpaceX kao pomoć u suprotstavljanju ruskim vazdušnim napadima, rekao je Mihailo Fedorov, potpredsjednik vlade i ministar za digitalnu transformaciju.

Fedorov je rekao da je lično pričao sa Ilonom Maskom, kao i da je izvršni direktor kompanije SpaceX brzo reagovao na njihove probleme i pomogao im, obećavajući nastavak podrške toj zemlji.

"Mask nam je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu. Kada smo imali veliki prekid struje, poslao sam mu poruku taj dan, a on je odmah reagovao i već je preduzeo neke korake. On razumije situaciju", rekao je Fedorov, dodajući da je Ukrajina od početka ruske invazije primila oko 22.000 Starlink antena, kao i da su prethodni finansijski problemi riješeni. Fedorov je rekao da više zemalja Evropske unije spremno da podijeli troškove.

Iako nije precizirao koje zemlje su u pitanju, ukupno 27 ministara spoljnih poslova unutar EU razgovaralo je o finansiranju Starlink usluge u Ukrajini. Pregovori su održani u oktobru, a ministar spoljnih poslova Litvanije, Garielius Landsbergis, rekao je da je razgovor još uvijek u ranim fazama.

Fedorov je istakao da će njegova zemlja morati da pronađe više sredstava na proljeće, kao i da se Ukrajina priprema za najgore slučajeve gdje bi struja, grijanje, vodovod i kanalizacija mogli biti prekinuti danima ili nedjeljama. U slučaju da se to desi, ministar tvrdi da Ukrajina ima rezervni plan koji uključuje postavljanje ključnih lokacija gdje će građani dobiti neprekidni pristup tim uslugama, dok će internet biti pokretan pomoću Starlink usluge.

"Spremni smo da živimo bez struje mjesec dana uz barem mobilnu mrežu i tekstualne poruke", kaže Fedorov. "Što se tiče interneta, imamo mnogo Starlink-ova, ali ključna stvar je da smo dobili odobrenje za još jednu pošiljku koja će se koristiti za stabilizaciju mreže u kritičnim situacijama".

Pogledajte čime SpaceX lansira Starlink satelite:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS