• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste spremni za 500 Hz? Stigli su najbrži gejming monitori na svijetu

Autor Dušan Volaš

ASUS i Dell su na CES 2023 događaju predstavili pravu poslasticu.

 Prvi gejming monitori od 500 Hz na svijetu CES 2023 Izvor: Dell

Iako smo o monitorima koji se osvežavaju brzinom od 500 Hz prvi put čuli prošle godine, kompanije Dell i ASUS su na CES 2023 događaju u Las Vegasu taj san mnogih gejmera pretvorile u stvarnost.

ASUS je brži

Kompanija ASUS je predstavila ROG Swift Pro PG248QP, prvi gejming monitor na svetu koji se osvježava brzinom ne 500, već 540 Hz. Ovaj monitor koristi isti Full HD Esports TN panel koji je proizvođač najavio prošle godine, ali kompanija tvrdi da je uspjela da izvuče još 40 Hz iz njega kako bi dodatno poboljšala glatkoću pokreta.

PG248QP dolazi sa Nvidia G-SYNC procesorom, kako bi se izbeglo svako "štucanje" i "cijepanje" slike, a tu je i ugrađeni Reflex Anylizer koji daje uvid u end-to-end sistemsko kašnjenje. Kada je već riječ o kašnjenju, monitor koristi ECC Codec koji smanjuje kašenjenje zvuka.

Ukoliko želite da miša i tastaturu primaknete monitoru, ASUS na dnu nudi sklopive nogice koje će vam osloboditi prostor, smanjujući svoj otisak na stolu. PG248QP nam stiže u drugom kvartalu godine.

Dell je prvi

Iako je ASUS prvi najavio gejming monitor od 540 Hz, Dell će biti taj koji će ponijeti titulu prvog monitora od 500 Hz u prodaji, jer će se Alienware AW2524H naći na policama u Kini već u februaru, odnosno u martu u SAD - datum početka prodaje u Evropi još nije poznat.

Za razliku od ASUS-a, Alienware monitor koristi "brzi IPS" panel AU Optronics proizvodnje, što znači da će AW2524H imati bolje boje i daleko bolje uglove gledanja. Dijagonala ekrana je 24,5 inča, Full HD rezolucije, a baš kao i ASUS, tu je podrška za Nvidia G-SYNC.

Dell je o svom monitoru podelio nešto više informacija, pa tako znamo da će imati nevjerovatno brz odziv od 0,5 ms, 400 cd/m2 jačinu osvjetljenja, 99% sRGB raspon boja i fabričku kalibraciju. Reflex Analyzer je takođe ugrađen kao na konkurentu, ali je važno napomenuti da će monitor u normalnom radu funkcionisati na 480 Hz, a da će reklamiranu brojku od 500 Hz dostizati samo u OC režimu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS