• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko nikad nije izgubio toliko novca kao Ilon Mask

Autor Dragana Božić

Nekada najbogatiji čovjek na svijetu izgubio je 200 milijardi dolara za 13 mjeseci.

 Ilon Mask izgubio 200 milijardi dolara Izvor: YouTube / The Babylon Bee

Malo je reći da je Ilon Mask u svom životu postigao mnogo. Između osnivanja i vođenja uspješnih kompanija, započinjanja revolucije električnih automobila, kopanja tunela i lansiranja raketa i satelita u orbitu, milijarder je u posljednjih 20 godina nizao brojne uspjehe. Međutim, da uspjeh nije linearna uzlazlna linija najbolje pokazuje to što je postao prvi čovjek na svijetu koji je izgubio 200 milijardi dolara.

Prošle godine, Mask je postao tek drugi čovjek u istoriji kome je pošlo za rukom da stekne bogatstvo veće od 200 milijardi dolara, u čemu ga je pretekao jedino Džef Bezos, a u novembru iste godine je ta cifra dosegla čak 340 milijardi dolara nakon što je tržišna vrijednost kompanije Tesla dosegla bilion dolara.

Ipak, mnogi sektori su osjetili ekonomsku krizu, a kako je veliki dio njegovog bogatstva vezan za vlasništvo nad akcijama kompanije Tesla, koje su u posljednjih 13 mjeseci pale sa 407 na 123 dolara, a to je značilo da je Mask morao da prepusti titulu najbogatijeg čoveka na svijetu predsjedniku luksuznog konglomerata, LVMH. Maskovo trenutno bogatstvo od 137 milijardi dolara znači da je izgubio više od 200 milijardi, što je prvi put u istoriji da se desio ovakav neželjeni podvig.

Mnogi investitori čvrsto krive Ilona Maska za pad tržišne kapitalizacije kompanije Tesla, odnosno njegovu preokupaciju sa društvenom mrežom Twitter, koju je kupio krajem oktobra 2022. godine. Izvršni direktor je prodao dio svojih Tesla akcija u vrijednosti od skoro 40 milijardi dolara u posljednjih godinu dana, iako je u nekoliko navrata obećavao da to neće činiti. Rasprodaja akcija i pad vrijednosti istih su dovele do toga da SpaceX akcije u njegovom vlasništvu sada vrijede više od njegovih akcija kompanije Tesla.

Čini se da Mask pokušava da se distancira od svakodnevnog vođenja kompanije Twitter, a nedavno je objavio anketu u kojoj su korisnici mogli da glasaju da li žele da napusti poziciju izvršnog direktora. Kako su ljudi glasali da ode, Mask je obećao da će ispuniti njihovu želju: "Daću ostavku na mjesto izvršnog direktora čim pronađem nekog ko je dovoljno lud da preuzme posao".

Ipak, uprkos padu vrijednosti kompanije Tesla, izvršni direktor tvrdi da "Tesla radi bolje nego ikad", svaljujući krivicu na Federalne rezerve zbog podizanja kamatnih stopa - "Mi ne kontrolišemo Federalne rezerve. To je pravi problem ovdje".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS