• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Walkman je živ! Probudite nostalgiju uz nove plejere

Autor Dušan Volaš

Kompanija Sony je predstavila dva nova Walkman uređaja: NW-ZX700 i NW-A300.

 Sony predstavio Walkman plejere NW A300 i NW ZX700 Izvor: Sony

Ako znate kako su olovke i audio kasete povezane, onda sigurno znate za legendarni Walkman. Vjerovali ili ne, ovaj uređaj je i dalje živ, više ne pušta kasete ili, kao što je to bio slučaj u kasnijim izdanjima, CD-ove, ali pokreće Android i nudi sve čari ovog operativnog sistema, a Sony je upravo predstavio dva nova modela: NW-ZX700 i NW-A300.

Ukoliko se pitate koja je poenta ovih uređaja, pogotovo kada naši pametni telefoni nude istu funkcionalnost, odgovor je da Sony nudi bolje slušalačko iskustvo zahvaljujući raznim komponentama koje služe da se što vjernije reprodukuje zvuk, što znači da su Walkman plejeri namijenjeni audiofilima, svima koji se tako osjećaju, ali i onima koji žele da u svom džepu nose parče nostalgije.

NW-A300

Jeftiniji od ova dva modela, NW-A300, košta 399 evra, i veličine je 56,2 x 98,5 x 12 mm. Na prednjoj strani uređaja nalazi se LCD ekran, dijagonale 3,6 inča i rezolucije 1.280 x 720 piksela, a tu je i podrška Wi-Fi 5 i Bluetooth 5 povezivanje. Kada su portovi u pitanju, tu je USB-C, koji ispunjava USB 3.2 Gen 1 standard, i 3,5-milimetarski konektor. Internu memoriju od 32 GB je moguće proširiti microSD karticom.

Nažalost, Sony nije otkrio koji čipset pokreće ovaj uređaj, ali znamo da je u pitanju procesor kompanije Qualcomm, uparen sa 4 GB RAM. Sony obećava da će korisnici moći da 36 sati slušaju FLAC fajlove od 44.1 kHz, odnosno da je autonomija do 32 sata za FLAC fajlove od 96 kHz.

NW-ZX700

Za razliku od jeftinijeg modela, NW-ZX700 još uvijek neće biti lansiran u Evropi, a njegova cijena je 104.500 jena (oko 750 evra), što je definitivno cifra koju će samo pravi audiofili biti spremni da plate. Sony opravdava ovu cijenu dodavanjem naprednog audio pojačala i velikih kondenzatora koji napajaju analogni audio izlaz.

NW-Z700 pokreće Qualcomm QCS4290 čipset, sa osam Kryo 260 jezgara i Adreno 610 grafikom. Ovaj model čipa nećete vidjeti u pametnim telefonima, jer ne poseduje mogućnost konektovanja na mobilnu mrežu, ali prema ostalim specifikacijama koje nudi, može se zaključiti da je vrlo blizak Snapdragon 662 čipsetu, koji se, na primjer, nalazi u Honor 50 Lite telefonu.

Na prednjoj strani uređaja nalazi se 5-inčni LCD ekran, rezolucije 1.280 x 720 piksela i brzine osvježavanja od 60 Hz. U odnosu na A300, ovaj model nudi manju autonomiju baterije - 23 sata slušanja muzike - ali pretpostavljamo da je to cijena koja se mora platiti kako bi se napajale moćnije komponente za reprodukciju zvuka. Za traženi novac se takođe dobijaju dva audio izlaza: 4,4-milimetarski balanced izlaz i 3,5-milimetarski konektor. Interna memorija od 64 GB je proširiva pomoću microSD kartice.

U ovom, ali i jeftinijem modelu nalazi se S-Master HX čip, koji podržava NativeDSD audio format visoke rezolucije. Za one koji žele da puste inferiorni zvuk od 128 kb, Sony nudi DSEE Ultimate funkciju koja navodno može da poboljša kvalitet zvuka pomoću vještačke inteligencije, a tu je i Vinyl Processor koji će muzici dodati gramofonski šmek za "autentično slušalačko iskustvo".

Sony Walkman NW-ZX700
Izvor: Sony - Global

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS