• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBI upozorava: Nemojte puniti svoj telefon na ovim mjestima!

Autor mondo.rs

Da li punite svoj telefon na javnom mestu? Vreme je da prestanete.

 Punjenje USB na aerodromima Izvor: Unsplash

Iako dopunjavanje baterije telefona na javnom mestu djeluje primamljivo u momentima kada vam se procenti spuste, ovo može biti izuzetno opasno, pa je najbolje da to ne činite. Iako do nas s vremena na vrijeme stignu slična upozorenja, malo ko ih shvata ozbiljno. Međutim, da je opasnost stvarna najbolje govori činjenica da najnovije stiže direktno od Federalnog istražnog biroa SAD (FBI).

Kako upozorava FBI, izbjegavajte punjenje svog telefona u tržnim centrima, hotelima i na aerodromima - zlonamjerni akteri modifikuju kablove i USB portove na javnim stanicama za punjenje kako bi u vaš uređaj ubacili virus ili softver za nadzor. Na ovaj način, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad vašim telefonom, pridružiti ga mreži botova ili čak slati poruke koje ćete skupo platiti. Takođe, mogu doći do svih vaših naloga, pa čak i do osjetljivih bankarskih informacija.

Izvor: Twitter

Pored lokacija koja je naveo FBI, mi bismo dodali i željezničke i autobuske stanice, turističke atrakcije, kao i kafiće, jer su ovo vrlo posjećena mesta, a kriminalci ih obožavaju zbog velikog broja potencijalnih žrtava.

Ovo, naravno, ne znači da izbjegavate punjenje po svaku cenu, već samo ako je dostupno rješenje USB port ili kabl. Kako kaže FBI, svuda nosite svoj USB kabl i punjač, i slobodno upotrebite utičnice, ako ih ima. Između utičnice i punjača se ne odvija prenos podataka, pa je vaš telefon u ovom slučaju potpuno bezbedan.

Pogledajte kako izgleda modifikovan USB kabl koji je lako dostupan na internetu:

 (Smartlife.rs)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS