• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maskov plan i moguće posljedice: Koliki je rizik od ugradnje čipa u ljudski mozak?

Autor Miloš B. Jovanović

"Čipovanje mozga" je, prema nekadašnjim zaposlenima u Neuralinku, prilično moguće, ali problem leži u tome što Ilon Mask i njegova kompanija to rade na izuzetno rizičan način

 Ugradnja čipa u ljudski mozak, rizik Izvor: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ilon Mask nikada nije krio svoju želju da stvori moždani implant koji će povezati ljude i veštačku inteligenciju. I dok oni naklonjeniji naučnoj fantastici pozdravljaju takvu mogućnost, realnost nam govori da takvo nešto predstavlja priličan rizik.

Stručnjaci i bivši zaposleni Neuralinka tvrde da je ta kompanija izabrala najrizičniji mogući metod da svoje čipove testira na ljudima.

Nakon eksperimenata sa majmunima, Neuralink je tvrdio da je implat ubačen u mozak majmuna omogućio toj životinji da samostalno, uz pomoć sopstvenog uma, igra video igre.

To bi zaista moglo da zvuči epohalno, ako se na "čipovanje mozga" gleda kao na metodu koja bi mogla da pomogne paralizovanima ili drugim osobama sa invaliditetom. Čini se, međutim, da su Maskovi planovi veći od samo pomaganja onima kojima je to najpotrebnije.

Mask želi da stvori spoj ljudske i vještačke inteligencije koja će ljudima omogućiti da napreduju ukorak sa napretkom vještačke inteligencije, ali tako da može da bude siguran da čovjek neće zaostati za razvojem mašina. Ali, da li je tako nešto zaista moguće?

Neuralink
Izvor: Smart LIfe/Neuralink

Sudeći prema zaposlenima u Neuralinku – prilično je moguće. Problem, međutim, leži u tome što Mask i Neuralink to rade na izuzetno rizičan način.

Nakon uspjeha sa životinjama, oni sada isto žele da ponove i sa ljudima, prenosi BGR.. Problem je, međutim, to što Neuralink želi da buši rupe u glavama ljudi kako bi mogao da postavi implant unutra. A to je, ubjedljivo, najriskantniji način da se uopšte pokuša ugradnja implanta u mozak.

Zbog čega onda Maskova kompanija forsira taj metod? To baš i nije sasvim jasno u ovom trenutku, ali se čini kao da su svi planovi Neuralinka dio odgovora na strah koji mnogi imaju od toga da bi AI mogao da preuzme svijet i dovede čovječanstvo na ivicu istrebljenja.

A to uopšte nije sasvim neosnovan strah, budući da su i sami pioniri na polju vještačke inteligencije isticali svoju zabrinutost za uticaj vještačke inteligencije na budućnost čovječanstva.

Uprkos strahovima, ne protive se svi ugrađivanju čipova u mozak ljudi. Činjnica je da bi oni mogli da otvore nova vrata lečenju teških oboljenja i da potpuno unaprede živote mnogih ljudi.

Ipak, to još uvijek ne može tako lako da opravda veliku zabrinutost zbog činjenice da Neuralink želi da buši glave ljudima. (Pogotovo kada pogledate u sudska dokumeta o ranijim sudskim sporovima te kompanije).

Postupak ugradnje implanata je veoma rizičan i mogao bi da donese druge komplikacije. Zato bi pametno bilo naći neki drugi za njihovu "instalaciju".

A tu su drugi načini za to, koje je i sam Neuralink zagovarao u prošlosti.

BONUS VIDEO:

Neuralink robot (MobIT)
Izvor: Neuralink

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS