• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epska pobjeda Epic-a: Sud odlučio – Google je monopolista

Autor Miloš B. Jovanović

Slučaj Epic Games protiv Google-a je otkrio da je monopol na prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija zavisio od tajnih ugovora o podeli prihoda između Google-a, proizvođača pametnih telefona i velikih developera igara

 Epic Games Google tužba monopol Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Tri godine nakon što je developer Epic Games, poznat po jednom od najuspješnijih endžina za video igre – Unreal Engine, kao jednoj od najpopularnijih onlajn igara svih vremena – Fortnite, tužio Apple i Google za nelegalni monopol pri prodaji aplikacija putem njihovih prodavnica, sud je donio presudu.

U slučaju Epic protiv Google-a, porota je presudila da je Google "pretvorio svoju Google Play Store prodavnicu aplikacija i Google Play Billing servis za prodaju digitalnih proizvoda u okviru aplikacija u nelegalni monopol".

Nakon samo nekoliko sati razmatranja cijelog slučaja, porota je jednoglasno pozitivno odgovorila na svaku od tačaka koja se pred njima našla: da Google ima moć monopola u distribuciji Android aplikacija i trgovini unutar aplikacija, da je Google sprovodio antikonkurentske akcije u okviru tih servisa i usluga, kao i da ne Epic oštećen takvim nekonkurentskim ponašanjem.

"Današnja presuda je pobjeda za sve programere aplikacija i potrošače širom sveta. To dokazuje da je praksa Google prodavnica aplikacija nezakonita i da zloupotrebljavaju svoj monopol da bi izvukli previsoke naknade, ugušili konkurenciju i smanjili inovacije", naveo je Epic Games u saopštenju na svom korporativnom blogu.

Izvor: Epic Games

Potpredsjednik Google-a zdužen za poslovanje i javnu politiku Vilson Vajt je izjavio da ta kompanija planira da uloži žalbu na donesenu presudu, kao i da je "suđenje jasno pokazalo da se žestoko takmičimo sa Apple-om i njegovom App Store-om, kao i sa prodavnicama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama".

Ipak, ovo je istorijska pobjeda za Epic, posebno zbog toga što je ta kompanija prije dvije godine pretežno izgubila bitku protiv Apple-a, kada je sudija Ivon Gonzalez Rodžers odlučio da "ta borba nema nikakve veze sa aplikacijama".

Ipak, pokazalo se da je Epic protiv Google-a, ustvari, sasvim drugačiji slučaj. On je otkrio da je ono zbog čega je Google tužen, ustvari zavisilo od tajnih ugovora o podjeli prihoda između Google-a, proizvođača pametnih telefona i velikih developera igara, onih za koje su rukovodioci Google-a interno verovali da su stvoreni da zadrže konkurentske prodavnice aplikacija.

Na kraju se pokazalo da se Google plaši, i to posebno Epic-a. A o svemu je odlučivala porota, za razliku od presude u slučaju sa Apple-om, piše The Verge. Ipak, još uvijek ne znamo šta je to što je Epic ovom presudom dobio. O tome će odlučivati sudija Džejms Donato na kome je odluka o tome koji bi mogli biti odgovarajući pravni lijekovi.

Epic nikada nije tužio novčanu odštetu, već želi da sud saopšti Google-u da svaki programer aplikacija ima potpunu slobodu da uvede sopstvene prodavnice aplikacija i sopstvene sisteme naplate u okviru svojih Android aplikacija. Za sada, međutim, nije poznato kako bi ili čak da li bi sudija mogao da im ispuni te želje.

Epic i Google će se na sudu ponovo sastati u drugoj nedjelji januara, gdje će sa sudijom Donatom razgovarati o potencijalnim pravnim lijekovima.

BONUS VIDEO:

Kraj suđenja Apple i Epic
Izvor: YouTube / The Verge

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS