• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koristite WhatsApp i Facebook Messenger? Uskoro ćete moći da se dopisujete i sa korisnicima drugih čet aplikacija

Autor Dragana Božić

Popularne aplikacije za dopisivanje kompanije Meta sada u Evropi postaju "interoperabilne sa aplikacijama za slanje poruka trećih strana", pa će korisnici će uskoro moći da primaju i sa njih šalju poruke na druge aplikacije.

 Dopisivanje sa drugim aplikacijama Izvor: MONDO / Marko Čavić

Velike tehnološke kompanije aktivno rade na usaglašavanju sa evropskim Zakonom o digitalnim tržištima.

Nova pravila tržišne utakmice stupila su na snagu 6. marta, praćena objavama kompanija Google i Meta u kojima one saopštavaju da planiraju da ih se pridržavaju i objašnjavaju šta se mijenja za krajnje korisnike njihovih servisa i usluga.

Popularne čet aplikacije WhatsApp i Messenger sada u Evropi postaju "interoperabilne sa aplikacijama za slanje poruka trećih strana". Zahvaljujući toj promjeni, evropski korisnici će uskoro moći da na WhatsApp i Messenger primaju i da sa njih šalju poruke na druge čet aplikacije koje budu podržavale interoperabilnost.

"Zahtjev za narednih godinu dana je '1:1' razmjena tekstualnih poruka između pojedinačnih krajnjih korisnika različith aplikacija, kao i mogućnost dijeljenja slika, glasovnih poruka, video zapisa i drugih fajlova. U budućnosti, spisak zahtjeva će biti proširen na grupne funkcionalnosti i pozive", saopštila je Meta.

Tu, međutim, postoji "kvaka". WhatsApp i Messenger će međusobno moći da komuniciraju sa drugim aplikacijama samo ukoliko one usvoje Signal protokol "end-to-end" enkripcije konverzacije između korisnika različitih aplikacija, što Metine platforme već koriste.

I pored toga što tvrde da sami preferiraju Signal protokol, iz Mete potvrđuju da će dozvoliti i upotrebu kompatabilnih bezbjednosnih protokola trećih strana "ukoliko su u mogućnosti da dokažu isti nivo bezbjednosnih garancija kao Signal".

Kod slanja različitih vrsta fajlova, kao što su fotografije/slike, video zapisi i drugu mediji, Meta će platforme trećih strana smatrati odgovornima za hostovanje fajlova koje njhovi korisnici šalju korisnicima WhatsApp-a ili Messenger-a.

Koje aplikcije za slanje poruka će se "kvalifikovati" za buduću međusobnu komunikaciju sa WhatsApp-om i Messenger-om još uvijek nije zvanično saopšteno.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS