• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TikTok kažnjen sa 10 miliona evra

Autor Nikolina Damjanić

Italijanski nadzorni anitimonopolski organ AGCM kaznio je aplikaciju za dijeljenje video-snimaka "TikTok" sa deset miliona evra jer nije adekvatno zaštitila maloljetnike od potencijalno štetnog sadržaja.

 Tiktok kažnjen u Italiji  Izvor: Shutterstock / Primakov

"Kontrole kompanije nad sadržajem koji kruži na platformi su neadekvatne, posebno u vezi sa sadržajem koji može da ugrozi bezbjednost maloljetnika i ugroženih pojedinaca", navodi se u saopštenju AGCM koje prenosi agencija ANSA.

U saopštenju se ističe da se taj sadržaj sistematski ponovo predlaže korisnicima nakon njihovog algoritamskog profilisanja, čime se stimuliše sve veća upotreba društvene mreže.

Kazna je izrečena protiv tri kompanije - iz Irske, Velike Britanije i Italije - koje pripadaju kineskoj grupi "Bajt dens", vlasniku "TikToka".

Antimonopolsko tijelo naredio je "TikToku" prošlog mjeseca da ukloni video-snimke koji prikazuju mlade ljude dok učestvuju u takozvanom izazovu "francuskog ožiljka", koji uključuje štipanje obraza da bi se ostavila trajna modrica na jagodičnoj kosti.

Nadzorni organ je saopštio da je istragom utvrđena odgovornost "TikToka" u širenju sadržaja poput onog koji se odnosi na izazov "francuski ožiljak", koji bi mogao da ugrozi psihofizičku bezbjednost korisnika, posebno maloljetnih i ranjivih ljudi.

"Štaviše, platforma nije preduzela adekvatne mjere da spriječi širenje takvog sadržaja i nije se pridržavala sopstvenih objavljenih smjernica", zaključuje se u saopštenju.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS