• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za njega tvrde da je najubojitiji tenk svih vremena!

Autor Miloš B. Jovanović

Opremljen najsavremenijom kupolom sa snažnim topom glatke cijevi, Challenger 3 je sposoban za dejstva najsavremenijom i najubojitijom artiljerijskom municijom dostupnom NATO armijama

 Challanger 3 oprema i specifikacije Izvor: YouTube / British Army

Novi britanski tenk Challenger 3, čije se uvođenje u upotrebu planira od 2027. godine, u fazi je testiranja bojevog gađanja naoružanja, koja se obavljaju u Njemačkoj.

Osim izuzetno velike i razorne vatrene moći, odlikuje ga opremljenost velikim brojem sistema zasnovanih na najsavremenijoj tehnologiji, ali iz značajno unapređena sposobnost preživljavanja u odnosu na prethodne generacije.

Zbog svega toga, Britanci samouvjereno tvrde da je riječ o – najubojitijem tenku svih vremena!

Challenger 3 je opremljen najsavremenijom kupolom sa snažnijim topom glatke cijevi, koji je sposoban za dejstva najsavremenijom i najubojitijom artiljerijskom municijomdostupnom NATO armijama. Ima napredni oklop i sistem (re)aktivne zaštite, kao i značajno poboljšane senzore za detekciju.

Novi tenk je tokom testova bojevog gađanja različitim vrstama projektila gađao mete sa različitih udaljenosti, kako bi provjerila preciznost njegovog naoružanja.

Tenk Challenger 3
Izvor: YouTube / British Army

Na konstruisanju tenka nove generacija zajednički rade britanski i njemački proizvođači naoružanja BAE Systems i Rheinmetall, koji osim tenka zajedno projektuju i novi mobilni artiljerijski sistem na točkovima sa daljinskim upravljanjem topom kalibra 155 milimetara (na osnovi njemačko-holandskog borbenog vozila Boxer).

Kao zajednički posao koncerna Rheinmetall BAE Systems Land (RBSL), projekat Challenger 3 vrijedan je oko 950 miliona evra. A kada i zvanično postane glavni borbeni tenk britanske vojske, u službi bi trebalo da ostane najmanje do 2040. godine.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ko i abramsi i leopardi dok nisu poslani u ukrajinu pa eno ih sad ko trofeji čuče na crvenom trgu:-). Posaljite ih u ukrajinu pa da vidimo tu nesalomljivost na djelu koliko ce dugo da izdrzi.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS