• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iznenađenje na vrhu nakon 5 godina: Samsung je zvanično izgubio krunu vodećeg na tržištu savitljivih telefona

Autor Dušan Volaš

Samsung je prvi put od 2019. izgubio mjesto najvećeg proizvođača telefona na preklop.

 Samsung i Huawei najveći proizvođač savitljivih telefona Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Od 2019. godine, odnosno od početka moderne ere savitljivih telefona, Samsung je bio najistaknutije ime u kategoriji. Međutim, nakon snažnog prvog tromjesečja 2024. godine, tokom kojeg je isporuka u odnosu na prethodnu godinu porasla za 49%, globalno tržište uređaja na preklop dobilo je novog lidera, a to je Huawei.

Ovakav razvoj događaja za mnoge predstavlja veliko iznenađenje. Samsung je taj koji je stvorio tržište telefona na preklop svojim Galaxy Z Fold i Galaxy Z Flip uređajima. Međutim, ukoliko se zagrebe malo dublje ispod površine, nije teško shvatiti zašto smo mi, a i mnogi drugi, upozoravali da se ovo može desiti.

Dok je Samsung donosio inkrementalna poboljšanja, konkurenti su vrijedno radili kako bi smanjili debljinu i unaprijedili šarke svojih uređaja, a na tržištu su se pojavili i daleko povoljniji modeli.

Nije teško shvatiti ni zašto jev taj koji je izbio na vrh. Zahvaljujući domaćoj fabrici čipova SMIC, kineski proizvođač sada ima pristup 5G čipovima, (84% Huawei savitljivih telefona sada podržava 5G), što je kompaniji pomoglo da postigne ogroman rast isporuka od 257% na globalnom nivou u prvom kvartalu ove godine. Prvi Huawei 5G savitljivi telefon, Mate X5, lansiran je u septembru 2023. i postao je jedan od najprodavanijih uređaja na preklop u Kini.

Izvor: Counterpoint Research

Da stvar bude gora, od četiri najveća proizvođača savitljivih telefona na svijetu, jedino je Samsung zabilježio pad globalnih isporuka u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine.

Huawei predvodi tržište sa udelom od 35% isporučenih jedinica u prva tri mjeseca ove godine, što predstavlja ogroman skok u poređenju sa istim periodom 2023, kada je držao samo 14% tržišta. Suprotno, Samsung je zabilježio pad udjela sa vodećih 58% na 23% za isti period. Na trećem mjestu našao se HONOR sa 12% (prošle godine 3% - rast od 460%), čiji Honor Magic V2 je bio najprodavaniji savitljivi telefon u Zapadnoj Evropi u prvom kvartalu 2024. godine.

Motorola je imala najveći godišnji rast isporuka savitljivih telefona na globalnom nivou, sa nevjerovatnim skokom od 1.473%, što je proizvođaču Razr telefona donelo 11% tržišnog udjela globalno. Osnovni model Razr (2023) bio je veliki hit u Sjevernoj Americi tokom prvog kvartala.

Counterpoint, koji nam je i donio ove podatke, predviđa da će se Samsung oporaviti u drugoj polovini godine, nakon što u julu bude lansirao Galaxy Z Fold6 i Galaxy Z Flip6 modele. Međutim, ako su nam ovi rezultati išta pokazali, onda je to da će imati vraški težak posao. Konkurencija nikad nije bila jača.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS