• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zloglasna ransomware banda: Rusija traži zatvorske kazne za hakersku grupu REvil

Autor Dušan Volaš

Vođe zloglasnog ransomware banda na sudu zbog napada na globalne kompanije i poznate ličnosti

 Rusija traži zatvorske kazne za hakersku grupu REvil Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Rusko vojno tužilaštvo pokrenulo je pravni postupak protiv članova hakerske grupe REvil, jedne od najaktivnijih ransomware bandi u 2021. godini. Tužioci su zatražili zatvorske kazne do 6,5 godina za četiri osumnjičena, uključujući vođu grupe Danila Puzirevskog.

Za Puzirevskog tražena je zatvorska kazna od šest i po godina i novčana kazna od 200.000 rubalja (2.000 dolara), za Ruslana Hansvjarova šest godina zatvora i novčana kazna od 750.000 rubalja (7.700 dolara), a za Alekseja Malozemova i Artju Zajeca po pet godina zatvora i novčana kazna od 700.000 rubalja (7.200 dolara).

REvil je postao poznat po nizu visokoprofilnih napada, uključujući napade na softversku kompaniju Kaseya, što je dovelo do širenja ransomwarea na hiljade kompanija širom svijeta. Grupa je takođe ciljala poznate ličnosti poput Lady Gage i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Iako je REvil prestao s aktivnostima 2021. godine, ruske vlasti su uhapsile 14 osumnjičenih članova grupe godinu dana kasnije. Sudski procesi su se odugovlačili, a odbrana je tvrdila da tužioci nisu iznijeli dovoljno dokaza.

Međutim, prošle sedmice tužilaštvo je zatražilo konkretne kazne za četiri osumnjičena. Osim zatvorskih kazni, tražene su i visoke novčane kazne. Puzirevski i Hansvjarov su takođe optuženi za neovlašćeni pristup kompjuterskim informacijama.

Jedna jedinica zloglasne bande REvil (nema veze sa Resident Evil igrom naravno), najpoznatija po iznuđivanju 11 miliona dolara od međunarodnog prerađivača mesa JBS 2021. godine iz SAD-a, zarazila je u od 2. jula kompjutere hiljade žrtava u bar 17 zemalja, uglavnom putem firmi koje daljinski upravljaju IT infrastrukturom za više klijenata.

REvil je od svakog prvobitno zahtijevao otkupnine do pet miliona dolara, ali je objavio da će univerzalni softverski ključ za dešifrovanje, koji će osloboditi sve pogođene mašine, dati u zamjenu za ukupno 70 miliona dolara u kripto valuti.

Odluka Rusije da sudi svojim hakerima dolazi nakon što je američki predsjednik Džo Bajden pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina da preduzme mjere protiv sajber kriminalaca. Pretresi stanova osumnjičenih članova REvila sprovedeni su na zahtjev američkih vlasti, a prilikom pretresa zaplijenjena su velika količina novca i luksuzni automobili.

Ovaj slučaj predstavlja rijedak primjer međunarodne saradnje u borbi protiv sajber kriminala i ukazuje na rastuću svijest o ozbiljnosti prijetnji koje predstavljaju ransomware napadi.

Kako funkcioniše ransomware napad

Kriminalci-otmičari infiltriraju se u mreže i seju malver, koji ih osakaćuje kodirajući i zaključavajući sve njihove podatke čime oni postaju neupotrebljivi. Žrtve dobijaju ključ dekodera tek kada plate, ali čak i kad plate nema garancije da će ključ zaista biti isporučen i da će u potpunosti ukloniti problem.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS