• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probali smo hranu iz 3D štampača! Evo utisaka!

Autor mondo.rs

Hrana koju ćete proizvoditi kod kuće možda će za nekoliko godina izgledati i imati ukus baš ovakav!

 3D štampači štampaju hranu i slatkiše  Izvor: MONDO portal.

Možda vam je poznato da 3D štampači štampaju delove za mašine, različite oblike koji se koriste kako u industriji, tako i za dekoraciju prostora ili igračke, videli smo i 3D gips za prelome ruke i noge, čuli za devojčicu kojoj je ugrađena 3D lobanja, dok smo o 3D hrani smo malo pričali, a onda smo je na Show Stoppers događaju u okviru IFA 2015 sajma u Berlinu konačno i probali!

KAKVOG je ukusa 3D hrana?!

Ukus je "normalan", ako se tako može reći. Jeli smo kolačiće sa čokoladom i vanilom i da nismo znali da su izvađeni iz 3D štampača verovatno i ne bismo primetili razliku. Ipak, kad znate odakle je ova hrana - nije vam svejedno! Da li je zdrava, šta će se desiti ako je pojedem, je li kao plastika i slična pitanja nameću se sama po sebi. Ipak, kad jede hostesa, valjda smemo i mi! I stvarno, iporedtoga što izgleda plastično,bezlično, ukusje uobičajen, čak bismo rekli prirodan, mada malo više "zrnast". Struktura kolačića u obliku medvedića, a oblik se može izabrati proizvoljno, po želji, je mnogo gušća od kolačića od brašna koje jedemo svakodnevno, a tu i tamo se sretne veći vazdušni mehur u strukturi, koji predstavlja grešku "u štampi", odnosno momenat kad je mašina pogrešila u doziranju ili mešanju.

Kompanija XYZ iz Holandije nam je to iomogućila i opisala nam proces proizvodnje hrane u 3D štampaču, koji su sa Windows 10 dolaskom odjednom postali popularniji i manje kaštaju. Naime, Windows 10 ima ugrađenu podršku za 3D štampanje, što je omogućilo da se ne kupuje nikakav dodatan softver niti plaća instalacija štampača, koji su do sada bili neizbežni.

Hrana se pravi od tankih beskonačnih niti, ne debljih od tri, četiri milimetra, koje se "ispaljuju" iz glave štampača i slažu jedna na drugu, zbog čega štampanje kolačića veličine 5 x 5 x 5 centimetara traje i 20-ak minuta, u zavisnosti od slođenosti slike. Smeša se stavlja sa strane, u prahu ili kalupu koji se kupuju posebno, a na raspolaganju su uglavnom ukusivanile, čokolade ili voćni. Mešanjem pre štampanja i topljenjem na visokim temperaturama smeša se sprema za štampanje, koje se vrši glavomkoja je mobilna po dve ose - gore, dole i levo, desno. Postojeća tehnologija štampanja će vremenom bitiusavršena kako bi glava za štampanje bila brža i imala mogućnost štampanja sa više ukusa ili boja odjednom.

Da biste pomešali dva ukusa danas morate da ispraznite pređašnji i stavite novi, pa opet da uradite isto, ako želite da vratite prvi ukus. Tako je i sa bojama, zbog čega su današnji 3D predmeti uglavnom jenobojni ili sa tek nekoliko boja i bez previše detalja. Prema rečima kompanije XYZ Printing iz Holandije to bi uskoro moglo da se promeni, ali će neminovno povećati cenu štampača, koja u ovom trenutku za osnovni model iznosi 1.799 evra za krajnjeg kupca i na njegovu isporuku se čeka i do nekoliko meseci.

Odštampana hrana je možda nešto nezamislivo za mnoge od nas, ali je ona - tu! Štand ove kompanije je "zatrpan" ljudima koji žele da vide kako se štampa i probaju odštampanu hranu. Samo još da nađu način da hrana stoji duže sveža, jer se nakon nekoliko sati stvrdnjava.

Čekamo vaše komentare ispod vesti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS