• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Firefox -platforma za igranje video igara

Autor mondo.rs

WebAssembly, tajno oružje kompanije Mozilla, vam omogućava da igrate moderne video igre na Firefox pretraživaču.

Modernim 3D video igrama je potrebno mnogo procesorske moći da se pokrenu, te su igre na internet pretraživačima zato ogoljene verzije igara sa konzola ili PC-ja, u najboljem slučaju. Tim koji stoji iza Firefox pretraživača želi to da promeni.

Mozilla je lansirala verziju svog pretraživača sa WebAssembly tehnologijom koja omogućava zahtevnim programima, poput video igara, programa za editovanje slika i video zapisa i slično, da rade na pretraživaču gotovo jednako brzo kao i na samom kompjuteru. Takođe ubrzava postojeće web aplikacije koje koriste JavaScript.

WebAssembly omogućava developerima da programiraju igru ili aplikaciju i da znaju da će raditi isto na svim podržanim pretraživačima bez obzira na platformu. Korisnici dobijaju mogućnost da koriste web browser i bilo koju aplikaciju koja podržava WebAssembly, bez obzira na platformu ili operativni sistem.

WebAssembly Demo: Zen Garden (Epic)
Izvor: Mozilla Hacks

WebAssembly je niži programski jezik koji omogućava drugim, višim jezicima, poput C ili C++ da rade u internet pretraživaču. WebAssembly aplikacije su raščlanjene i kompajlirane pre nego što dođu na browser, što znači da je veći deo posla već odrađen. U poređenju sa tim, javascript aplikacije često povuku gomilu koda u pretraživač, i onda pokušavaju da pronađu način kako da najbolje rade na vašem sistemu, što prilično uspori proces. Google i Microsoft pretraživači će podržavati WebAssembly u budućnosti, dok je Firefox prvi koji će iskoristiti tu tehnologiju, zahvaljujući ulozi koju je Mozilla imala u njenom razvoju.

Kako WebAssembly sazreva, Mozilla tim se nada da će ga dovesti i na mobilne platforme takođe. Zamislite da igrate novi DOOM ili radite u CAD aplikaciji na vašem kompjuteru, te je pokrenete i na vašem smartfonu kada izađete iz kuće. Sve ovo bez potrebe da se žrtvuje brzina i bez dodatnih plugin-ova.

Firefox beta je dostupna za Mac, Windows i Linux, koja takođe nudi poboljšanja za Wi-Fi detekciju i bolja upozorenja za nebezbedno prijavljivanje prenosi Engadget.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS