• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PC tržište napokon zabeležilo rast

Autor mondo.rs

Tržište desktop i laptop PC-ja i radnih stanica, je nakon pet godina pada, napokon zabeležilo porast od 0.6 odsto, što nije mnogo ali je pokazatelj potencijalnog menjanja trenda.

Prema poslednjem izveštaju analitičara uz IDC-a, PC tržište je videlo rast u prvoj četvrtini 2017. godine, pokazujući prve takve znake u poslednjih pet godina. Sa totalom od 60.3 miliona prodatih jedinica, godišnji rast u tom periodu je izmeren na minimalnih 0.6 procenata. Iako je ovo jako mali skok, u kontrastu je sa 1.8 procenata pada koji je IDC predvideo za ovaj kvartal.

Svih pet najvećih prodavaca, poređanih po isporukama, su doživeli nekakav rast u prvom tromesečju, gde je HP zauzeo prvo mesto sa 13.1 odsto. Lenovo je na drugom mestu sa 1.7 odsto rasta, dok je Dell na trećoj poziciji imao rast od 6.2 procenta. Apple i Acer su se na četvrtom i petom mestu našli sa rastom od 4.1 i 2.9 procenata.

Interesantno je primetiti da, dok su prvih pet rasli, poslednja grupa, označena samo sa "ostali," je imala poveći pad od 11.4 procenta, prenosi Windows Central.

Iako je ovo kratkročno pozitivan znak, IDC ovaj mali rast obrazlaže ciklusom zamene koji tek počinje:

"Tradicionalno PC tržište je prošlo kroz tešku fazu, sa konkurencijom od strane tableta i smartfona kao i produžen vek trajanja, guraju PC isporuke na dole, oprilike 30 odsto od vrhunca u 2011. godini," rekao je Džej Čou, istraživački menadžer u IDC-u. "I pored toga, korisnici su generalno, radije odlagali zamenu PC-ja umesto odustajanja od istih zbog drugih uređaja. Komercijalno tržište je počelo ciklus zamene, koji bi trebao da pogura rast tokom prognoziranog perioda. Korisnički zahtevi će ostati pod pritiskom, iako će rast u segmentima poput PC gejminga kao i rastuće zasićenje sa tabletima i smartfonima takođe pomerati korisničko tržište ka stabilizaciji."

Imajte na umu da IDC podaci računaju samo ono što se klasifikuje kao "tradicionalni PC". To uključuje dektop računare, laptopove i radne stanice i što je bitno NE uključuje tablete.

Gartner je takođe izašao sa svojom procenom tržišta, i prikazuje potpuno drugačiju sliku. Ukupno, u njihovom godišnjem poređenju je zabeležen pad od 2.4 odsto na 62.2 miliona prodatih jedinica. Po njihovoj analizi, biznis sektor je video skroman rast koji je poremetilo "opadanje potrošačkih zahteva." Slično IDC-u i Gartner vidi PC gejming kao rastuće specijalizovano tržište koje se kreće napred.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS