• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre nego što pogledate sledeći piratski film…

Autor mondo.rs

Nakon što su „provalili“ Kodi, sad je na redu napad na PopCorn Time i VLC korisnike, koji gledaju filmove sa prevodima.

 Pre nego što pogledate sledeći piratski film… Izvor: MONDO portal.

Ako koristite VLC i PopCorn Time multimedijalni plejer tj. piratski bioskop (da budemo precizni) i učitavate titlove prilikom gledanja filmova, važno je da obratite pažnju na upozorenja izdato svim korisnicima. TorrentFreak sajt navodi da, nakon što su pod napadom bili Kodi korisnici, isto se dešava i sa VLC i PopCorn Time korisnicima širom sveta - putem titlova za filmove hakeri vrše napad na računare žrtava.

Učitavanjem neproverenih titlova rizikujete da budete izloženi masivnom hakerskom napadu, jer antivirus softveri titlove posmatraju kao tekst, ne blokiraju ih i hakeri mogu neometano da se „uvuku“ u računar žrtve. Pogledajte kako to izgleda u praksi:

Hacked in Translation Demo
Izvor: Check Point Software Technologies, Ltd.

Kodi tim je već reagovao i popravio propust, ali korisnici moraju da instaliraju najnoviju verziju plejera. VLC ekipa je rekla da su svesni propusta, primenili su zakrpu za deo problema u verziji VLC v2.2.5, ali da je kompletan problem rešen zajedno sa instalacijom VLC v2.2.6 verzije, pa bi korisnici VLC plejera morali odmah da je preuzmu.

Situacija sa PopCorn Time je najteža, jer korisnici koriste otvoren sistem, različit na velikom broju uređaja. PopCorn Time je svestan ovog propusta već neko vreme, ali se na njegovom rešavanju radi postupno - veruju u OpenSubtitles zajednicu, ali primenili su neophodne zakrpe. Kompletno rešenje problema je prisutno u PopCorn Time v 0.3.11 verziji aplikacije.

U izjavi za sajt TorrentFreak, „Butter Project“ zajednica navela je da ih niko iz kompanije Check Point nije obavestio o propustima u okviru PopCorn Time aplikacija, kao i da očekuju da ih pozovu kako bi saznali da li su uradili sve što je potrebno kako bi ranjivost bila otklonjena potpuno.

Kompanija Check Point, koja je ranjivost otkrila, navodi da ovo nisu jedine aplikacije, koje su ugrožene, kao i da će o tome imati više informacija uskoro. Putem greške u prevodima haker je u mogućnosti da preuzme kontrolu nad ma kojim uređajem na kojem se Kodi nalazi u stanju rada - pametnom telefonu, tabletu, računaru, TV-u ili nekom drugom“. Mogućnosti koje se ostavljaju hakeru za napad su neizbrojive i praktično korisnik nije u mogućnosti da se zaštiti na odgovarajući način“, smatra Check Point.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS