• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook: Korisnici u “aferi kloniranja naloga“

Autor mondo.rs

Novi Facebook propust na koji ne bi trebalo da ”padnete”.

 Facebook: Korisnici u “aferi kloniranja naloga“ Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Najnovija afera Facebook mreže odvija se putem korisničkih naloga i to preko njihovih sandučića za poruke. Predstavnik za štampu najveće društvene mreže potvrdio je da propust zaista postoji i rekao da za sada nema naznaka da se radi o novom Facebook virusu i da korisnici, koji dobiju poruku, o kojoj je reč, jednostavno treba da je izbrišu.

U spornoj poruci stoji upozorenje da je nalog korisnika kloniran, kao i molba, odnosno uputstvo kako da se ta ista poruka prosledi svim poznanicima na Facebook mreži, kako bi znali da je nalog tog korisnika navodno kloniran. Takođe navodno, na taj način autori poruke nekako su u mogućnosti da dođu do liste prijatelja naloga na koji se poruka prosledi, ali to nije potvrđeno. Ukoliko je to istina, pretpostavlja se da bi se ti nalozi koristili za distribuciju spam poruka i Facebook objava.

Ne postoje dokazi da je poruka već prevedena i distribuirana na srpskom ili nekom od regionalnih jezika, a na engleskom, na koju su upozorili mediji, stoji sledeći sadržaj: “Hi....I actually got another friend request from you yesterday...which I ignored so you may want to check your account. Hold your finger on the message until the forward button appears...then hit forward and all the people you want to forward too....I had to do the people individually. Good Luck!

Kloniranje Facebook naloga je jedna od tehnika, koju kriminalci koriste kako bi se približili nekim od svojih žrtava i lažno se predstavili, preuzimajući identitet od korisnika, kojem su klonirali nalog. Kloniranje Facebook naloga podrazumeva krađu fotografija, objava i drugih stvari, koje su korisnici okačili pod “Public“ odrednicom za privatnost ličnih objava.

Da li je vaš nalog kloniran možete da proverite jednostavnim kucanjem vašeg nadimka i imena, koje zaista koristite na mrežu u Facebook pretragu. Ukoliko među nalozima vidite duplikat, koji nije vaš, trebalo bi da to prijavite Facebook bezbednosnom timu (link). Prvi korak u zaštiti profila je postavljanje objava tako da mogu da ih vide samo prijatelji ili ljudi, kojima vi to dozvolite. Ostavljanje sadržaja na “Public“ podešavanje čini profil korisnika najranjivijim na ovakve prevare.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS