• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Kazna od pet milijardi za Facebook blaga, želimo veću“

Autor mondo.rs

FTC pregovara sa najvećom društvenom mrežom o visini kazne zbog kršenja privatnosti korisnika i trpi pritiske da kazna bude što veća.

 “Kazna od pet milijardi za Facebook blaga, želimo veću“ Izvor: MONDO portal/Marko Čavić

Nedavno smo objavili vest da regulatorno telo SAD - FTC - planira da kazni Facebook kaznom do pet milijardi dolara zbog kršenja privatnosti svojih korisnika. U ovom trenutku FTC još uvek nema konačan stav o visini kazne, ali senatori i kongresmeni žele da kazna bude još veća od najavljenih pet milijardi dolara.

Povećanjem visine kazne senatori žele ne samo da kazne Facebook za mnogobrojne propuste, nego i da nateraju kompaniju da izmeni način poslovanja, koji bi konačno zaštitio privatnost korisnika. “Kazna bi trebalo da bude dovoljno visoka da natera Facebook na promene“, stoji u pismu senatora upućenom FTC-u, objavio je Bloomberg. Između ostalog u pismu, koje su potpisala dva senatora, koja su članovi nadzornog odbora FTC-a, traži se da Facebook mreži ograniči pristup korisničkim podacima, da se mreža prili na transparentnije informacije o postupanju s podacima, da se Facebook natera na redovno brisanje podataka, koje o korisnicima sakuplja i čuva, kao i da se promeni model oglašavanja. Takođe, u pismu se traži i da se onemogući deljenje podataka između Facebook servisa Messenger, Instagram, WhatsApp i matične društvene mreže.

S obzirom na to da je Facebook tokom 2018. zaradio oko 56 milijardi dolara kazna od pet milijardi nije adekvatna kazna za sve loše što je mreža uradila korisnicima, smatraju senatori. FTC razmatra i kaznu za Marka Cukerberga, kojeg smatra jednim od najviše odgovornih za povredu privatnosti korisnika i nemogućnost da podaci korisnika ostanu poverljivi i zaštićeni.

Isti izvor je objavio da Facebook na sve načine pokušava da se nagodi sa FTC-om, koji bi uskoro trebalo da se i zvanično izjasni o visini kazne.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS