• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Apple će biti veća žrtva, nego Huawei" se obistinjuje

Autor mondo.rs

Usled sve većeg pritiska, koji američka kompanija oseća zbog trgovinskog rata SAD i Kine Apple razmatra da trećinu proizvodnje izmesti iz Kine.

 "Apple će biti veća žrtva, nego Huawei" se obistinjuje Izvor: Promo/Nokia Mobile

Kad je Huawei kompanija stavljena na crnu listu američke administracije i zabranjen joj je uvoz i saradnja sa američkim kompanijama, analitičari i IT stručnjaci su bili složni da bi Apple mogao da bude veća žrtva trgovinskog rata, nego kineska kompanije. To se već sad, samo mesec dana nakon zabrane Huawei-ja, na neki način i oseća u poslovanju američke kompanije.

Kompanija Apple je zatražila od glavnih dobavljača da procene efekte izmeštanja najmanje 15, a do 30 odsto svojih proizvodnih kapaciteta iz Kine u jugoistočnu Aziju.

Apple je ovo uradio u sklopu priprema za restrukturiranje svog lanca snabdevanja, prema pisanju japanskog lista Nikkei. Zahtev kompanije Apple posledica je dugotrajnog kinesko-američkog trgovinskog spora, a čak ni rešavanje tog spora neće dovesti do promene odluke kompanije, piše taj list pozivajući se na više izvora.

Pročitajte i ovo: Apple bi mogao biti veća žrtva, nego Huawei

Proizvođač iPhone telefona je zaključio da su rizici od prevelike zavisnosti od proizvodnje u Kini isuviše veliki i da se čak umnožavaju. Od ključnih Apple dobavljača - Fokskona, Pegatrona, Vistrona, glavnog proizvođača MacBook računara Kuanta kompjutera, proizvođača iPad uređaja Kompal elektroniksa, proizvođača iPod-a Inventeka, kao i kompanija Lukšer-ICT i Gerteka - zatraženo je da procene opcije poslovanja van Kine, piše Nikkei.

Zemlje koje se razmatraju su Meksiko, Indija, Vijetnam, Indonezija i Malezija, a Indija i Vijetnam su među favoritima za pametne telefone, prenosi list, pozivajući se na neimenovane izvore.

U Indiji se od skoro prodaju iPhone 6S i iPhone 6S Plus, koji su eksperimentalno proizvedeni baš u toj zemlji i prvi efekti su vrlo dobri za kompaniju Apple.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS