• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjajna vest: Google i Fejs će plaćati sadržaj

Autor mondo.rs

Francuska usvojila zakon o zaštiti prava izdavača i novinskih agencija, kojim se Google kompaniji praktično smanjuju ingerencije nad sadržajem, koji deli i koristi u svojim servisima.

 Sjajna vest: Google i Fejs će plaćati sadržaj Izvor: MONDO portal / Google

Francuski parlament je definitivno danas odobrio uvođenje zakonskog prava na nadoknadu za autorska prava novinskih agencija i novinskih urednika, takozvana "srodna prava", s ciljem da se uspostavi ravnoteža sa internet-gigantima, kao što su Google i Facebook.

Taj zakon je prvi kojim se u nacionalnom pravosuđu primenjuje evropska direktiva o autorskim pravima usvojena krajem marta u Evropskom parlamentu u Strazburu. Zakon je usvojen sa 81 glasom "Za" i samo jednim "Protiv". "Možemo biti ponosni što smo prva evropska zemlja, koja primenjuje ovaj deo direktive", rekao je ministar kulture Frank Rister, i dodao da je taj propis apsolutno neophodan za demokratiju i opstanak slobodnih i nezavisnih medija.

Uvođenjem "srodnih prava" trebalo bi da se omogući medijima kao što je Novinska agencija Frans pres, da dobiju nadoknadu kad se njihovi tekstovi ponavljaju "onlajn", preko informativnih portala, kao što je Google News ili preko društvenih mreža kao što je Facebook, ako je to plasirano preko nekog od njegovih servisa.

Zakonom se iz zaštite isključuju takozvane "preterane veze" kad se radi o pojedinačnim rečima ili vrlo kratkim izvodima iz neke publikacije. Rok za nadoknadu određen je na dve godine, u skladu sa evropskom direktivom.

Usvajanjem ovog zakona otvara se put pregovorima o načinu naplate nadoknade ili o izboru tela, koje bi bilo zaduženo za sakupljanje sredstava i upravljanje njima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS