• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone “potonuo“ za 12 odsto, ali sat “razbija“

Autor mondo.rs

Prvi put od kada Apple posluje u okviru mobilne telefonije prodaja iPhone uređaja činila je manje od polovine ukupnih prihoda.

Prihodi kompanije Apple od prodaje iPhone uređaja pali su na ispod polovine ukupnih kvartalnih prihoda tog tehnološkog giganta, što se dogodilo prvi put u sedam godina. Izvršni direktor Apple kompanije Tim Kuk je, međutim, novonastali zaokret okarakterisao kao uspešnu diverzifikaciju od jednog pojedinačnog proizvoda i istovremeno je prognozirao rezultate, koji će nadmašiti predviđanja Wall Street-a.

Inače, Wall Street je za upravo završen kvartal imao bolje prognoze o prodaji iPhone uređaja, nego što ih je Apple ostvario.

U trećem fiskalnom kvartalu koji je završen u junu, Apple je prijavio rast prihoda od jedan odsto na 53,8 milijardi dolara i pad zarade po akciji od sedam odsto na 2,18 dolara, u poređenju sa očekivanjima od 53,39 milijardi dolara i 2,10 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

Trend opadanja prodaje mobilnih telefona u svetu naterao je Apple da se koncentriše na uređaje kao što je Apple Watch i na rast u sektoru muzike, aplikacija, igara... U kontinentalnoj Kini, ukupan broj korisnika Apple-ovih uređaja je, prema rečima Kuka, porastao u trećem fiskalnom kvartalu, što je pomoglo kompaniji da poveća tržište svojih usluga, čija je prodaja porasla za više od deset odsto. "Mi smo zapravo zabeležili rast u kontinentalnoj Kini. Prihodi koji se ne tiču prodaje iPhone-a povećani su za 17 odsto. Rasli smo u svakoj kategoriji, sem u kategoriji iPhone", izjavio je Kuk.

Na globalnom nivou, međutim, prodaja iPhone uređaja pala je za 12 odsto, na 25,99 milijardi dolara, nakon što je pala za 17 odsto u prethodnom kvartalu. Prihodi od nosivih i drugih uređaja porasli su za skoro 50 odsto, nadmašivši tako očekivanja, dok su prihodi od usluga porasli za 12,6 odsto na 11,46 milijardi dolara.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS