• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukinuti selfi kameru i vratiti ogledalo - šta kažete na to?! (FOTO)

Autor mondo.rs

Možda je selfi kamera precenjena i možda bi trebalo opet ugrađivati ogledalca na poleđinu telefona - šta vi mislite?

 Selfi kamera ogledalo ukinuti selfi kameru Izvor: MONDO / Sony Ericsson

Ako ste dovoljno stari da pamtite period s početka ovog veka, kojem evo izmiče i druga decenija, onda se sigurno sećate telefona s ogledalom na poleđini, koje je tad služilo umesto selfi kamere.

Tad su VGA kamere, one od 0,3 megapiksela, odnosno rezolucije 640 x 480 piksela, gospodarile tržištem i postojala je samo jedna kamera na telefonu - pozadi.

Možda će vas zanimati

U to vreme ispod kamere uglavnom je bilo četvrtasto ili kružno ogledalce ili makar komad plastike premazan srebrnim slojem, koji je reflektovao odraz na osnovu kojeg se snimao selfi. Onda potom okrenete telefon, proverite da li je slika dobra, pa ako nije sve ispočetka - dok ne budete zadovoljni.

Danas, kamera je i pozadi i spreda. I to više kamera. Sve je to uslovilo dolazak notch-a tj. useka, ureza, zareza, isečka ili čak džvonja, kako to neki kod nas nazivaju. Ako to nije slučaj, onda imamo motorizovane sisteme prednje kamere, koji izvlače sočivo iz tela telefona samo onda kad se snima selfi. Poslednja varijanta su rotirajuće kamere, kao na modelu Samsung Galaxy A80 ili ASUS Zenfone 6, čija se kamera rotira od poleđinske u selfi, što opet iziskuje dodatni motor i slične kerefeke.

Sve ovo povećava cenu telefona, utiče na to da dodatno moramo da ga održavamo, više da ga pazimo, a s druge strane sve to trpimo da nam ekrani više ne bi bili izbušeni rupama u koje se smešta kamera ili pomenutim džvonjem (ovaj prevod nam je najzabavniji).

Ako nas pitate - nemamo ništa protiv da ogledalo napravi svoj povratak na telefone na zadnjoj strani, tamo negde uz blic ili neko drugo mesto, koje će se lepo uklopiti u dizajn, a da se selfi kamera izbaci. Da, to bi dovelo do komplikacija za slikanje selfija nekim ljudima, ali smatramo da bi većina bila srećnija - ceo ekran i manje brige oko prednje kamere uopšte. O kvalitetu ne moramo ni da govorimo, jer čak i danas većina selfi kamera nema autofokus, a primarne, poleđinske kamere su daleko kvalitetnije.

Naravno, mana koncepta sa ogledalom je to što prilikom video konferencija ili poziva nećete moći da se snimate i gledate sagovornika u isto vreme.

Ipak, voleli bismo da čujemo i vas, da li ste OK s današnjom situacijom ili bi, mooožda ogledalce imalo smisla u vašem životu - opet ili prvi put, svejedno….?

Anketa

Da li treba ukinuti selfi kameru i vratiti ogledalo?

  • Da!

    55.56% (5)

  • Ne, nikako!

    44.44% (4)

Da li treba ukinuti selfi kameru i vratiti ogledalo?

Rezultati

Da vam pomognemo podsećamo vas ili pokazujemo kako je to nekad (dobro) izgledalo, pa pogledajte našu galeriju slika obavezno pre komentarisanja!

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS