• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 stvari zbog kojih Galaxy S20 Ultra vredi svake pare (FOTO, VIDEO)

Autori mondo.rs Autori Marko Čavić Izvor Promo

Nećemo zapamtiti Samsung Galaxy S20 Ultra samo po njegovom ogromnom ekranu ili potpuno novoj kameri - druge stvari ga stavljaju na listu rekordno dobrih telefona, a evo i koje su to!

 5 stvari zbog kojih Galaxy S20 Ultra vredi svake pare (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Marko Čavić

Samsung  je i u Srbiji počeo s prodajom sva tri Samsung Galaxy S20 telefona u LTE tj. 4G varijanti, a tu je i dosad najveći i najmoćniji pripadnik Galaxy S serije - Galaxy S20 Ultra.

Model Samsung Galaxy S20 Ultra, bez obzira na to šta vi mislili prevashodno o Android sistemu ili Samsung kompaniji kao proizvođaču, redefiniše pametne telefone na mnogo načina - 120 Hz AMOLED ekran, brzo punjenje i maksimalno velika baterija, još uvek kompaktna veličina, unapređena kamera, performanse i softver, pa čak i ta famozna cena.

Oksimoron: Najveći ekran u najmanjem kućištu

Iako ima ogroman Dynamic AMOLED ekran dijagonale 6,9 inča (to je oko 17,53 centimetra), veličina ivica oko ekrana je toliko mala da je kućište telefona, zapravo manje ili isto kao kućišta telefona, koji imaju ekrane od 6,5 inča, kao što je slučaj sa iPhone 11 Pro Max telefonom.

Samsung je ovo postigao smanjivanjem ivica oko ekrana, kao što smo rekli, ali i produžavanjem visine ekrana na 20:9 odnos stranica. Tako je telefon sužen po širini, a produžen po visini i lako se i čvrsto drži, bez obzira na njegov ogroman ekran. Slična je i situacija i sa modelima Galaxy S20 i Galaxy S20+, koji su na isti način kompaktniji od konkurenata, ali većih ekrana.

Najduže trajanje baterije ikad kod Galaxy S telefona

S obzirom na to da Samsung Galaxy S20 Ultra ima najveću ikad ugrađenu bateriju u Galaxy S telefon, čiji je kapacitet 5.000 mAh, autonomija nije začuđujuća.

Čak i kada ekran aktivirate na 120 Hz osvežavanje, koje podržavaju sva tri Galaxy S20 modela, baterija izdržava do jednog dana upotrebe.

Najviše RAM memorije i najbrži RAM modul

Samsung Galaxy S20 Ultra u svojoj 5G verziji nudi čak 16 GB RAM memorije, što je apsolutni rekord ne samo Galaxy S20 serije, nego i pametnih telefona uopšte.

Zanimljivo je i da se ne radi o običnoj RAM memoriji, nego novom tipu DDR5 memorije, koja se ugrađuje u sve modele, ne samo sa 16 GB RAM i ne samo u 5G modele. Ovakva operativna memorija označava brzu i sposobnu radnu memoriju, koja će izvršavati zadatke ne samo brzo, nego i postojano, tako da je multitasking unapređen i aplikacije duže ostaju u pozadini, a bez uticaja na performanse telefona.

Prva kamera od 108 MPx sa 100x zumom

Znamo svi da više megapiksela, a kamera Galaxy S20 Ultra ima 108 megapiksela, ne znači i bolji kvalitet slike, ali osim što je primenio rekordnu kameru što se pikselaže tiče (Samsung je napravio i prvu 108 MPx kameru na svetu), Samsung je primenio i novi sistem kombinovanja piksela.

Kombinovanje tj. združivanje susednih piksela i informacija, koje oni nose, omogućava ne samo sliku manje veličine u smislu megabajta, nego i sliku većeg kvaliteta, posebno u mračnim uslovima i u zatvorenom prostoru. Samsung na Galaxy S20 Ultra kameri primenjuje novi sistem združivanja piksela po matrici 3x3, umesto dosadašnje 2x2, što znači da će fotografija glavne kamere od 108 MPx biti krajnje rezolucije 12 MPx, ali bogatija bojama, detaljima i značajno većeg kvaliteta - kako po danu, tako i noću.

Fizički, veličina piksela je narasla na čak 2,4 mikrona od 3x0,8 piksela, kako smo objasnili ranije.

Naravno, tu je i prvi put ikad na telefonu dostupan zum od čak 100x, kojim je moguće fotografisati objekte udaljene stotinama metara od tačke na kojoj se nalazi korisnik. Prilikom korišćenja 100x zuma, koje se zove SPACE ZOOM, savetujemo upotrebu stativa za manje podrhtavanje kadra i veći kvalitet snimaka. Tu je još i digitalno zumiranje od 30x, a prilikom korišćenja 10x zuma aktivira se hibridna tehnologija, koja kombinuje optički i digitalni zum. Optički zum se nalazi na dva koraka 4x i 5x i ovaj tip zumiranja omogućava najveći kvalitet fotografija bez gubitka detalja.

Galaxy S20 Ultra video (MobIT)
Izvor: Samsung

8K video snimanje je novi smartfon standard

Samsung je konačno omogućio svim svojim Galaxy S20 korisnicima, uključujući Galaxy S20 Ultra da prave 8K video snimke ugrađenom kamerom i da ih gledaju na svojim 8K televizorima ili monitorima. Moglo bi se reći da je dolaskom ove funkcije na Galaxy S20 telefonima imati 8K televizor konačno dobilo smisao ne samo u svetu, nego i kod nas, gde je još teže pronaći 8K sadržaj.

8K video snima se u h.265 standardu, a omogućena je i stabilizacija čak i u toj rezoluciji. Sadržaj se snima u 24 sličice po sekundi (fps), a zbog izuzetno visoke rezolucije, govorimo o 7.680 x 4.320 piksela, veličina fajla za svaki minut snimanja je makar 600 megabajta (80 Mbps).

Galaxy S20 Ultra u Srbiji: Cena, dostupnost, objašnjenja

Samsung Galaxy S20 Ultra u Srbiji se prodaje u ponudi svih domaćih operatora uz ugovor od jedne do tri godine i u svim paketima. U zavisnosti od odabranog paketa formirana je i cena, a u slobodnoj prodaji Galaxy S20 Ultra prodaje se po maloprodajnoj preporučenoj ceni od 166.999 dinara, odnosno oko 1.420 evra.

Telefon je dostupan u konfiguraciji od 128 GB memorije, 12 GB RAM-a, u crnoj ili sivoj boji, sa punjačem brzine 25 vati, AKG slušalicama (USB Type-C) i dolazi sa Android 10 operativnim sistemom.

Telefon u slobodnoj prodaji je SIM Free tj. otključan model, dok se kod operatora prodaje ili otključan ili kodiran na mrežu, uz Dual SIM podršku u svim varijantama. Samsung Galaxy S20 Ultra podržava microSD kartice kapaciteta do dva terabajta memorije.

Mi smo vam dali pet rekorda i istovremeno najboljih opcija, kojima će vlasnici ovog telefona biti zadovoljni, a na vama je da ostale, ništa manje dobre, istražite sami i javite nam svoje utiske!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS