• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 5 Google Doodle igrica

Autori mondo.ba Autori Vedran Ševčuk

Možda niste znali ali sada sve Google Doodles možete pronaći onlajn na jednom mjestu.

 Google Doodle top games google doodle igre Izvor: Prinscreen

Google Doodle su specijalne alteracije (verzije) google logotipa koji se nalazi na početnoj strani pretraživača i koje služe da se obilježe praznici, događaji, uspjesi i bitne istorijske ličnosti.

"Doodleovi" su postali sve češći i sve kompleksniji od početka 2010. godine.

Prvi "doodle" je bio u znaku "Burning Man" festivala 1998. godine, a prvi interaktivni "doodle" se pojavio 2010. godine gdje je dio logo gugla bio zamjenjen sa organskim jedinjenjem bukminsterfuleren koje bi se otvorilo kada bi se prešlo kursorom preko.

Neki "dudlovi" su toliko interaktivni da ih bez problema možemo nazvati igrama.
Ovi povodom vam želimo predstaviti neke od najboljih Google Doodle igara!

1) Pac Man

Svima je poznata ova igrica, a što izdvaja ovaj "dudl" od originala je to što se na mapi igra oko GOOGLE teksta. Povod ovome "dudlu" je bio 30. rođendan Pac Man igre! Ovo je takođe jedan od najpoznatijih gugl dudl-ova!

Izvor: Prinscreen


2) Ukrštenica

U čast 100 godina ukrštenih riječi google je na svojoj početnoj strani stavio veliku ukrštenicu, koja je bolje urađena nego neke koje sam imao priliku igrati na PC-u!

Izvor: Printscreen


3) Katapultiranje gnoma u dalj

Ovu igru najlakše bi bilo opisati kao kopiju "Angry Birds" igre. Cilj je katapultirati gnoma što dalje, i zasaditi što više cvijeća, jer gnom kada leti ispod njega raste cvijeće. Igra je u čast dvorišnih figura gnomova koje po legendi čuvaju dvorište i donose sreću istom.

Izvor: Printscreen


4) Rubikova kocka

Povodom 40. rođendana rubikove kocke na početnoj strani googla ste mogli probati složiti ovu većini ljudi nimalo jednostavnu puzlu.

Izvor: Printscreen


5) Programiranje za djecu

Povodom proslave 50 godina pojavljivanja programskih jezika najmjenjenih za djecu.
Igra je kao mala puzla gdje je cilj da zec sakupi sve mrkve, samo umjesto korištenja strelica ili miša da upravljate sa njime, kretanje zeca se programira koristeći predefinisane funkcije i petlje koje se postavljaju na liniju redom kojim bi se trebale izvršavati.

Izvor: Printscreen

BONUS: Brzo crtanje

Iako malo ispada iz kategorije "Google Doodle", jer njen razlog nije nikakav poseban istorijski razlog, nego je cilj učenje umjetne inteligencije da prepoznaje šta je "našvrljano".

Ovo ipak jeste pravi "doodle" što prevedeno na naš znači švrljanje (ono kada sa nekim imate veoma dosadan razgovor preko telefona, ili ste na dosadnom predavanju i crtate gluposti na papiru da ubijete vrijeme).

Izvor: Printscreen

Ova je veoma zanimljiva i čudna u isto vrijeme. Način "igranja" je da dobijete neki objekat npr. jabuku, pahulju, trubu, pčelu, i vaš je cilj da u roku od 20 sekundi nacrtate taj objekat što tačnije da bi umjetna inteligencija mogla prepoznati šta je u pitanju.

Sve gugl dudl možete pogledati u Google Doodle arhivu jer među njima ima još sakrivenih dragulja, ili nekih istorijskih dešavanja koja su predstavljena na veoma zanimljiv način.

/Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka Mondo.ba portalu/

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS