• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iOS 14 masno kopira Android, ali donosi i sjajne stvari (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić

Pogledajte i otkrijte najvažnije novitete i opcije, koje donosi iOS 14 na iPhone uređaje.

 iOS 14 masno kopira Android, ali donosi i sjajne stvari (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Apple

Apple je mađioničar prezentacije i ne dajte da vas zavara sjajan nastup, jer većina stvari, koje iOS 14 donosi odavno je na Android uređajima i sve te stvari već su se pokazale odličnim na Google smartfonima, pa je OK što je Apple rešio da iskopira sve što je iskopirao - a iskopirao je dosta toga!

iOS 14 dolazi na sve podržane uređaje već na jesen i to na tragu sjajnog iOS 13 softvera, koji u ovom trenutku koristi preko 85 odsto aktivnih iPhone uređaja (Android 10 koristi najviše 10 procenata, čisto da imate vagu za merenje).

Možda će vas zanimati:

Zanimljivo je to da se nisu ostvarila predviđanja upućenih izvora iz industrije i Apple, makar na WWDC 2020 događaju, nije predstavio iPhone OS, ali on još uvek može da stigne sa iPhone 12 uređajima, koji će biti najavljeni u septembru ove godine, ako Apple bude poštovao kodeks, koji je važio do sada.

Ako tražite listu iOS 14 podržanih iPhone modela, objavili smo je na linku, u posebnoj vesti, kako biste imali na jednom mestu pregled svih modela.

Sad ćemo se baviti isključivo novitetima, koje iOS 14 donosi, ali jedan od najznačajnijih noviteta zaslužio je da mu posvetimo čitavu vest, jer su iPhone korisnici na njega čekali praktično od kada je iPhone telefona među nama!

Apple još uvek nije objavio zvaničan iOS 14 video, ali je The Verge napravio isečke najboljih novih opcija i interesantnih noviteta, pa vam savetujemo da ih pogledate (ako gledate na računaru slobodno koristite novu Instagram PC opciju za širenje videa na ceo ekran).

Verovali ili ne - VIDŽETI!

iOS 14 donosi uobičajena unapređenja ispod haube, peglanje rada sistema, kao i otklanjanje grešaka i bagova, koje su prijavili korisnici ili ih je uočila kompanija Apple. Ipak, prava stvar su noviteti, koji počinju novim Home Screen menijem, koji sad apsolutno ima Android funkcije. Android je WIDGET opciju dobio još 2009. godine, ako se dobro sećamo, sa jednom od prvih verzija tog sistema, a Apple ga 2020. godine najavljuje kao iPhone revoluciju.

Vidžeti se još uvek nalaze na Today Screen meniju, ali se odatle lako mogu prevući među ikonice, a moguće im je promeniti i obli i veličinu i poziciju na Home Screen-u.

App Library i veštačka inteligencija korišćenja

Softver nam donosi i App Library opciju, koja automatski grupiše iste tipove aplikacija ili ih pretvara u liste poređane po abecedi radi lakše pretrage. Veštačka inteligencija utvrđuje koje aplikacije biste mogli da koristite sledeće i izdvaja ih u poseban meni, kao preporuku i da lakše budu dostupne.

Novi App Library view sistem pregleda menija s ikonicama sad omogućava čak i da se sakriju ikonice nekih aplikacija, što Android nudi već neko vreme, takođe.

Slika u slici za više aplikacija

Slika u slici je još jedna zgodna novina, koju opet Android ima već nekoliko godina i verovatno znate da se aktivan video izdvaja u plutajući prozor, koji je moguće seliti po ekranu uređaja, isključiti ili povećati na ceo ekran pomoću kontrola, koje se vide na plejeru.

Slika u slici radi sa FaceTime video pozivima ili video i YouTube snimcima, kao i u drugim video aplikacijama.

Isečci aplikacija, bez aplikacije u pozadini

Opcija App Clip omogućava da koristite aktivne delove aplikacija, a da one nisu učitane tj. pokrenute u celosti. Ovo liči na Android Quick Apps opciju i omogućva da, recimo automatski skenirate QR kod bez pokretanja posebne aplikacije za to, plaćate bez otvaranja aplikacije, koristite NFC za parking i slično…

Lepša i pametnija Siri

Siri je dobila potpuno nov izgled i može da pristupi korisniku s informacijama iz različitih delova menija, gore, dole i sa strane. Siri se uozbiljila, pa ima i 20 puta više podataka, koje će saopštiti sad i na kompleksnije upite i pitanja napravljena od složenih rečenica.

Apple je konačno dodao u sistem i svoju aplikaciju za prevođenje na 11 jezika međusobno, a srpskog među njima zasad nema. Aplikacija se zove, pogađate - TRANSLATE i pogađate opet - potpuno liči na Google Translate, čak i vizuelno. Aplikacija omogućava simultano prevođenje s jezika na jezik, bez kucanja, samo izgovaranjem reči u mikrofon telefona.

iMessages

iMessages aplikacija dobija mogućnost kačenja važnih kontakata i prepiski na vrh ekrana i slična je Viber Pin opciji najviše. iMessages, takođe dobijaju spominjanje u grupnim konverzacijama ispisivanjem @IME_KONTAKTA sintaksom, grupni četovi dobijaju izgled grananja, a ubačena je i nova Memoji kolekcija izgleda, dekoracija i maski (uključujući COVID-19 maske).

Apple Maps i EV Routing

Apple Maps nastavljaju da se razvijaju i u iOS 14 verziji, pa dobijaju navođenje za bicikliste i to širom SAD i u najvećim gradovima sveta, među kojima su i Šangaj, Peking i druge svetske metropole.

Dodata je i EV Routing opcija, koja prati nivo napunjenosti automobila (gorivo ili baterija), prognozu za planirano putovanje, trase i promene na putevima, koje su aktuelne u trenutku polaska. EV Routing funkcija sigurno će raditi za BMW i Ford automobile, a Apple nije spominjao druge proizvođače, mada su i oni obuhvaćeni ili će brzo biti ovom opcijom.

Ostali dodaci vredni pomena:

  • Safari će slati informacije kad lozinka korisnika negde procuri
  • Family Sharing opcija ima mogućnost deljenja pretplata
  • Game Center je dobio nove opcije, ali još važnije - izgled i
  • Sleep mode sad aktivira do-not-disturb, zatamnjuje ekran i prikazuje alarme.

Ukoliko ste aktivan programer iOS sistema i iPhone aplikacija ili igara iOS 14 za programere možete kroz Apple Developer Program da isprobate već danas, a svi ostali moraćemo da sačekamo zvaničan dolazak iOS 14 na iPhone modele na jesen.

Koja nova iOS 14 opcija vam se najviše sviđa?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS