• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple uzima ključeve vašeg automobila i stavlja ih u iPhone (VIDEO)

Autor Marko Čavić

Nova opcija iOS 14o oduševila korisnike, iako je tek najavljena.

 Apple uzima ključeve vašeg automobila i stavlja ih u iPhone (VIDEO) Izvor: MONDO / Apple

Apple je na WWDC 2020, koji je ove godine prvi put održan samo onlajn i potpuno besplatno, predstavio iOS 14 operativni sistem i najavio da će biti dostupan za čak 15 iPhone modela + iPod Touch.

Nova iOS 14 opcija na nekim modelima automobila omogućava otključavanje prislanjanjem iPhone telefona na kvaku automobila i to je jedna od mogućnosti, kojoj se mnogi raduju unaprijed.

iPhone će pomoću NFC funkcije, koje podržavaju određeni iPhone modeli, omogućavati bežično otključavanje automobila i bez ključeva - samo prislanjanjem telefona na mjesto predviđeno za dodir na automobilu. Za sada će iPhone moći da otključava BMW Series 5 modele, a lista podržanih automobila biće proširena već do kraja godine i vjerujemo da će pokriti najveći broj velikih američkih i evropskih proizvođača.

Apple zajedno sa proizvođačima automobila razvija platformu, koja će biti široko prihvaćena u auto industriji i omogućiće sve veći broj otključavanja automobila NFC dodirom iPhone telefonom zahvaljujući novom U1 Apple čipu. iPhone ili Apple Watch će komunicirati sa automobilom na svojoj mreži i neće biti dostupni okolnim uređajima.

Postoje dvije verzije otključavanja. Takozvano Express Mode otključavanje ne zahtijeva autentifikaciju, dok drugi mod to traži, pa ćete prije otvaranja automobila morati da potvrdite identitet lozinkom, Face ID-jem ili Touch ID-jem. Sjajna novost je i to što će korisnici moći da dijele ključ od kola iMessage aplikacijom i čak da ograniče upotrebu određenih opcija automobila osobi s kojom se ključ dijeli. Na ovaj način ključ praktično nikad ne može da bude izgubljen ili zaboravljen - neko uvijek može da vam ga pošalje!

Apple Car Key BMW 5 Series video (MobIT)
Izvor: CNET Highlights

Što se bezbjednosti tiče stvar je oflajn, mreža ne utiče na odnos automobila i iOS 14 sistema (Car Key biće dostupan i za iOS 13 kasnije), a sva komunikacija se odvija i ostaje unutar izolovanog U1 čipa, kojem se ne može pristupiti sa strane i njegovi podaci su šifrovani. Ključevi se ne dijele ni sa kim, Apple ne zna njihove lozinke i moguće im je pristupiti preko iCloud sistema, kako bi se izbrisali, ako izgubite svoj iPhone. Ako BAŠ volite tehničke detalje o ovim stvarima - saznajte ih u videu sa WWDC-a!

Apple novu funkciju otključavanja automobila masovnije planira da implementira pomoću NFC i drugih tehnologija tokom 2021. godine.

Da li vam se sviđa ova ideja?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS