• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple pravi svoj pretraživač interneta da oslabi Google i da korisnike dodatno "zaključa" u Apple ekosistem

Autor Marko Čavić

Apple Search Engine ima mnogo više smisla od znakova pitanja, koje mnogima “lebdi“ iznad glave na spomen ovako nečeg…

 Apple pravi svoj pretraživač interneta da oslabi Google i da korisnike dodatno "zaključa" u Apple ekosistem Izvor: MONDO portal.

Prema informacijama, koje se već godinama mogu pročitati na internetu, Google ulaže milijarde dolara ne bi li ostao podrazumijevani veb pretraživač na Apple-ovom pregledaču Safari - za iOS, iPadOS i macOS.

Prema tom dogovoru, korisnici Apple-ovih uređaja pretragu obavljaju pomoću Google pretraživača, osim ukoliko to ručno ne promijene podešavanja u Apple Safari pregledaču interneta.

Ta saradnja, međutim, mogla bi da se okonča, ako je vjerovati spekulacijama o tome da je i Apple počeo razvoj svog pretraživača. Pritisak evropskih regulatornih tijela, koja zahtijevaju od Apple kompanije da omogući korisnicima izbor željenog pretraživača pri prvom korišćenju Safari pregledača interneta, zategnuti odnosi sa Google kompanijom, koja je Apple divu sve veći konkurent, kao i sazrijevanje tehnologija Siri i iCloud, mogli bi da podstaknu Apple da razvije i na tržište postavi sopstveni alat za pretragu interneta.

Kako piše tehnološki blog Coywolf News, a prenosi Startit, za takav potez moglo bi da postoji nekoliko motiva. Prije svega, Apple, kao najvrijednija kompanija na svjetskom tržištu, nema velike finansijske koristi od aktuelne saradnje s Google kompanijom. Kao drugi razlog navodi se povećana potražnja Apple-a za softverskim inženjerima specijalizovanim za tehnologije pretrage, ali i veliki broj oglasa za zapošljavanje, koji je ova kompanija postavila u posljednje vrijeme. Konačno, Apple-ov web-crawler Applebot ažuriran je u julu, a vlasnici sajtova primijećuju njegovu pojačanu aktivnost.

Zaključavanje korisnika u Apple ekosistem

Sudeći po opisima poslova inženjera, koje Apple namjerava da angažuje, Apple-ov pretraživač mogao bi da funkcioniše kao personalizovana kolekcija podataka, slična Google Assistant pomoćniku na Androidu, ali (bar inicijalno) bez reklama. Prednosti takvog modela za Apple bili bi: slabljenje Google-ove dominacije na polju pretraživanja, zatim smanjenje njegovog kapaciteta za zaradu putem reklama i istraživanja podataka (data mining), promovisanje Apple-ovih usluga i proizvoda; dalje zaključavanje korisnika u Apple ekosistem.

Ukoliko bi potencijalni Apple search engine ugledao svjetlost dana, SEO specijalisti bi morali da mu se prilagode i optimizuju sadržaje sajtova. Imajući u vidu dosadašnju dokumentaciju Applebot-a, taktika bi ostala ista, ali bi mogle postojati i mogućnosti drugačije u odnosu na Google i druge aktuelne pretraživače - Bing, DuckDuckGo, Yahoo! i mnoge druge.

S obzirom na to da Apple kad riješi nešto da napravi to i uradi na uglavnom najbolji način, jer nije bilo toliko propalih Apple pokušaja u bilo kom domenu, onda Google zaista ima zbog čega da brine, jer je aktivnih Apple uređaja već nekoliko milijardi na svijetu i većina vjerovatno koristi baš Google pretraživanje. Isključite dobar dio tih korisnika, kojima bi novi pregledač mogao da bude podešen upravo na neki novi Apple, koji će stići, i Google je već u težoj poziciji, nego što je bio.

Iako je ovo priča - šta bi bilo, kad bi bilo... - i nema preciznih podataka kad bi novi Apple pretraživač interneta mogao da zaživi, vjerujemo da otvara mnoga pitanja ne samo u Google, nego i u mnogim drugim kompanijama, koje žive od istog i sličnog biznisa.

Šta vi mislite o ovoj Apple odluci?

Rad od kuće Work From Home Apple video (MobIT)
Izvor: Apple

(Startit / MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS