• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laptop revolucija: Savitljiv ekran, tastatura na odvajanje, novi OS i 5G konekcija i cena od 2.500 evra! (FOTO, VIDEO)

Autor Marko Čavić

Vjerovatno je vrijeme da zaboravite sve što ste znali o laptop računarima.

 Laptop revolucija: Savitljiv ekran, tastatura na odvajanje, novi OS i 5G konekcija i cena od 2.500 evra! (FOTO, VIDEO) Izvor: MONDO / Lenovo

Nakon legendarnog RAZR telefona sa savitljivim ekranom, kojem smo upoznali i nasljednika RAZR 5G, a nakon prototipa laptop računara sa savitljivim ekranom, dolazi nam Lenovo ThinkPad Fold.

Lenovo ThinkPad X1 Fold osmišljen je iznova, kad je o laptop formi riječ, a njegov ekran u laboratoriji je nastajao najmanje pet godina, kako bi mogao da ponese ime ThinkPad.

Da bi bio u skladu sa modernim zahtjevima poslovanja i zabavljanja Lenovo ThinkPad X1 Fold dolazi sa savitljivim ekranom ukupne dijagonale 13,3 inča, koji može da se koristi kao jedan ili kao dva odvojena ekrana u zavisnosti od položaja korišćenja. Kad je rasklopljen prikazuje sliku preko cijelog ekrana, dok kad se savije može da prikazuje dva odvojena ekrana, na kojem po potrebi jedan može da se transformiše u tastaturu.

Karakteristike ekrana su QXGA rezolucija, OLED tip, 4:3 odnos stranica (2.048 x 1.536 piksela), osvjetljenje od 300 nita i DCI-P3 95%, dok je osjetljivost na dodir po najmanje 10 tačaka, kako bi se moglo brzo i precizno kucati.

Novi tip ima potpuno iznova osmišljene i realizovane šarke, koja je izuzetno tanka tj. mala, ali moćno drži delove ekrana na okupu, kao i desetak slojeva samog displeja (uključujući i metalni sloj) omogućavaju dugotrajnost. Ovo su potvrdili rigorozni testovi, kojima se svaki ThinkPad uređaj podvrgava i podrazumijeva preko 30.000 istovremenih otvaranja i zatvaranja bez oštećenja ekrana.

Lenovo ThinkPad X1 Fold tura video (MobIT)
Izvor: Lenovo

Laptop ThinkPad X1 Fold napravljen je da podsjeća na rokovnik, a u ponudi su dodatna tastatura, koja se kači na jedan dio računara i pretvara ga u klasičan laptop, kao i olovka za pisanje po ekranu. Sjajna karakteristika je i držač, koji se izvlači sa zadnje strane, pa računar u rasklopljenom stanju može da stoji na stolu, dok su olovka, miš i tastatura bežično povezani na posebno osmišljen Windows 10. To znači da je Lenovo morao da prilagodi postojeći Windows 10 OS i napravi prečice i nove modove korišćenja, koji omogućavaju različite načine prilagođavanja ekrana situacijama u kojima se računar koristi.

Unutra se nalazi Intel Core procesor sa Intel Hybrid Technology karakteristikom i Intel UHD grafika 11. generacije. Tu je još 8 GB LPDDR4X 4.267 MHz RAM memorija i do jednog terabajta PCIe-NVMe M.2 2242 SSD. Napolju su Dolby Atmos stereo zvučni sistem i 5 MPx HD RGB kamera + IR skeniranje okoline i lica korisnika.

Lenovo ThinkPad X1 Fold Lifestyle Video (MobIT)
Izvor: Lenovo

Od priključaka imamo ulaz za punjenje brzinom od 65 vati za bateriju, koja traje do 11 sati i po jedan USB Type-C i USB 2.0 priključak. Naravno, tu je i podrška za SIM karticu i 5G mrežu, ali kao opcija na zahtjev, dok su za konekciju namijenjeni i Bluetooth v5.1, Wi-Fi 6 i 5G sub 6 Ghz sa 4G LTE (CAT20) podrškom.

Dimenzije ovog neobičnog savitljivog kompjutera su 299 x 236 x 11,5 milimetara kad je rasklopljen, 158 x 236 x 27,8 milimetara kad je sklopljen (kao rokovnik), a težina manja od 999 grama.

Cijena Lenovo ThinkPad X1 Fold nije objavljena za sve modele, ali cijena najslabijeg modela, koji nema 4G/5G mrežu i ima SSD od 256 GB, kreće od 2.500 evra i dolaziće sa Windows 10 Pri ili Linux operativnim sistemom.

Kako vam se sviđa Lenovo ThinkPad X1 Fold?

Lenovo ThinkPad X1 Fold Liftoff video (MobIT)
Izvor: Lenovo

Intel 11th Gen Intel Core i Intel Evo video (MobIT)
Izvor: Intel Newsroom

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS