• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teoretičari zavera tuže YouTube, jer ih sklanja, dosta im je šikaniranja!

Autor Marko Čavić

“Od ovakve situacije svima će biti gore“, navodi se u tužbi.

 Teoretičari zavera tuže YouTube, jer ih sklanja, dosta im je šikaniranja! Izvor: MONDO / YouTube

Već neko vreme YouTube i druge platforme biju bitku sa teoretičarima zavere i širiocima lažnih tj. neproverenih vesti u vezi sa raznim temama.

I dok YouTube i sve te platforme jasno napominju da ne krše slobodu govora, nego da žele da se sve potkrepi činjenicama i dokazima, teoretičari zavera su sve glasniji u vezi sa svojim “ukinutim pravima“.

Grupa autora i vlasnika YouTube kanala tuži popularnu YouTube mrežu zbog toga što se obračunava i sklanja sadržaje, koji imaju veze sa QAnon grupom. Neki od autora imaju i po nekoliko stotina hiljada pratilaca i žele da se njihovi nalozi ponovo, makar privremeno vrate na mrežu. “YouTube je reagovao drakonski, bez najave i upozorenja uklonio mnoge kanale. To je učinjeno toliko brzo da kreatori sadržaja nisu uspeli ni da preuzmu svoj sopstveni sadržaj“, objavila je grupa.

Kanali su obrisani nakon osvežavanja Politike poslovanja YouTube-a, nakon što su delili teorije zavere čiji su QAnon i drugi neprovereni izvori inspiracija. Jedan od kanala bavio se navodnim “terorisanjem deteta“ od strane američkih političara i drugih visokih zvaničnika tokom 2018. godine, navodi The Verge.

Takođe, neki od kanala promovisali su sadržaj, koji se tiče trgovine belom decom, u koje su, navodno upletene visoko pozicionirane američke figure. Osim konkretnih teorija zavere YouTube briše i one, koje se tiču toga da je Zemlja ravna ploča, o sletanju Mesec, kao i 5G i koronavirusu.

Pre ukidanja kanala YouTube je pokušao sa teorijama zavere da se obračuna posebnim AI algoritmima, koji su trebali da ukidaju doseg ovih video objava, ali to nije dalo rezultate, pa je mreža rešila da preduzme drastičnije mere - da ukida jedan po jedan svaki nedokazan i činjenično nepotkovan video, koji se bavi teorijama zavera.

Grupa YouTube autora, koja tuži YouTube traži da se njihovi kanali makar privremeno vrate na mrežu, kako bi bili u prilici da preuzmu svoj sadržaj i traže izvinjenje YouTube i Google kompanije zbog ovog čina.

(The Verge / MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS