• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz 5 krucijalnih saveta obezbedite sigurnost i privatnost vašeg Android uređaja!

Autor Miloš Delević

Vreme je da zaštite vaš telefon!

 Uz 5 krucijalnih saveta obezbedite sigurnost i privatnost vašeg Android uređaja! Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Jedno od gorućih pitanja modernih telefona je njihova bezbednost i zaštita ličnih podataka.

Ukoliko ste zabrinuti zbog mobilnog malvera, razumno je da ćete instalirati antivirus aplikaciju na vašem Android uređaju.

Postoji mnogo dobrih aplikacija koje štite vaš uređaj, besplatnih i one koji se plaćaju, a za koje ne treba puno konfiguracije.  Uvek možete da se oslonite i na ugrađenu opciju od Google kompanije, Play Protect, kako bi vaš telefon bio zaštićen.

U nastavku teksta pogledajte pet saveta kako prekontrolisati bezbednost vašeg uređaja!

Testirajte vašu Anti-Malware zaštitu

Najbitnija funkcija u nekoj aplikaciji koja propagira zaštitu vašeg Android uređaja je mogućnost otkrivanja i stavljanja u karantin potencijalne tretnje pre nego što ona nanese ikakvu štetu! Možete testirati zaštitu vašeg telefona uz besplatnu alatku F-Secure AV Test. Ona koristi anti-malver test koji je programiran od strane EICAR-a (Evropski institut za istraživanje računarskog antivirusa), a reći će vam koliko vaša aplikacija pouzdano radi. The EICAR fajl je napravljen da izgleda kao virus, a u potpunosti je bezopasan!

Instalirajte i pokušajte da otvorite F-Secure AV Test aplikaciju iz Google Play Store prodavnice. Ukoliko vaša bezbednosna aplikacija nudi zaštitu u realnom vremenu, ona bi trebalo odmah da krene u akciju i da zaustavi AV Test. Ukoliko se to ne dogodi, pokrenite manuelno skeniranje, i lažan maliciozni kod će biti otkriven.

Ukoliko ne vidite nikakvo obaveštenje, vaša sigurnosna aplikacija (ili Google Play Protect) nije uspeo da uoči potencijalnu pretnju. Sa tim u vidu, trebalo bi da nađete neku efektivniju zaštitu!

Skenirajte podešavanja vašeg telefona

Kada uključite „unsafe“ (nebezbednu) Android opciju (to zna da bude i Developer Options), odnosno isključite bezbednost iste, vaša bezbednost i privatnost telefona može da bude kompromitovana na načine koje ne možete ni primetiti. Ali možete identifikovati i popraviti ove ranjivosti sa besplatnom instalacijom SAFE Me. Nju je napravila kompanija za sajberbezbednost Lucideus kako bi promovisala svesnost o online pretnjama. Ona skenira vaš telefon i daje vam „Confidence“ (Poverenje) rezultat baziran na vašim podešavanjima .

Na strani Device (uređaj), SAFE Me stavlja zelenu štiklu na opcije koje ste omogućili ili onemogućili tačno za optimalnu sigurnost. Na primer, trebalo bi da imate uključen Screen Lock i Device Encryption, ali ne i Location Services ili Show Passwords opciju!

Slično je i kod strane Connection, dobićete crveni iks, ukoliko vam je uključen USB Debugging, Bluetooth ili NFC (Near-field communication). Jedina zamerka je što morate da se prijavite i da verifikujete (potvrdite) vašu email adresu pre nego što vam omugće da koristite ovu aplikaciju. Ni to nije loše pošto SAFE Me proverava da li su vaši lični detalji procurili na mračnom internetu (Dark web), potrebno je da kliknete inkognito ikonicu da biste to saznali.

Ova aplikacija nudi i 100 besplatnih kurseva koje koje se tiču korišćenja šifre, lažnih poziva, otmice SIM kartice... Svaka od ovih tema sadrži video lekciju, potom i kratki kviz, a sve kako bi pomogli korisniku da nadogradi svoje znanje o zaštiti svog uređaja!

Postarajte se da su aplikacije kojima ste dali dozvolu bezbedne

Android već nudi ugrađen sistem koji sprečava aplikacije koje nemaju pristup da pristupe vašoj dati. Možete da nađete ove opcije na Android 6 i kasnijim verzijama tako što uđete na Settings > Apps & notifications > Advanced > Permission manager.

Iako je korisna, ova opcija je previše osnovna, a pogotovo to što je „skrivena“ u opcijama. Za jasniji pregled aplikacija i dozvola, a sve kako biste uočili potencijalni rizik, instalirajte App Permission Dashboard!

Ova aplikacija koristi jednostavan prikaz koji pokazuje šta ste dozvolili vašim aplikacijama. One uključuju: Read call log(pristup istoriji poziva) , Record audio (snima vaš audio), Read contacts (pristup kontaktima), Camera (pristup kameri), Access fine location (pristup lokaciji), i Send SMS (slanje SMS poruka).

Kliknite na ime aplikacije kako biste otvorili podešavanja, da biste isključili neželjen pristup ili izbrisali aplikaciju. Alternativno, možete da navesti prema dozvolama ili aplikacija, a tu je i opcija da izaberete i aplikacije koje su instalirane i pre nego što ste kupili uređaj (Google, YouTube...). Ova aplikacija će vam dozvoliti da sačuvate sve ove informacije i u tabeli kako bi imali permanentni izveštaj šta ste kome dozvolili!

Skenirajte vaše Android aplikacije zbog sigurnosnih mana

Nepromenjena osnovna podešavanja vaših aplikacija može dovesti do svakodnevnog curenja ili krađe vaših podataka. Jedan od načina kako da popravite mane vaših Android aplikacija je korišćenje Jumbo aplikacije, koja je dostupna i na iOS uređajima!

Ova alatka skenira aplikacije i usluge,uključujući Google, Facebook, Amazon i Twitter, radi privatnosti i bezbednosnih problema. Kada instalirate istu, Jumbo vas pita za email kako bi utvrdio da li je bilo kompromitovanog ulaza u vaše informacije. Ukoliko jeste, ona će vam reći koji su to servisi, kako biste odmah promenili šifre!Nakon što odgovorite na pitanja o privatnosti i zaštiti, kako bi testiralo vaše znanje, upitaće vas aplikacija da li želite da je kupite.

Preporučujemo besplatnu verziju, kako biste utvrdili da je to prava aplikacija za vas.

Pogledajte šta radi u pozadini

Skriveni procesi koji rade u pozadini vašeg telefona najpre brinu zbog konzumacije vaše baterije i RAM memorije. Ali kao što je to viđeno sa Joker malverom, one mogu da priprete i vašem uređaju! Postoje na desetina aplikacija koje rade kao Task Manager, one dozvoljavaju da „ubijate“ procese koje rade u pozadini, ali najbolja ovakva zaštita je već ugrađena u vaš Android! Da biste je koristili potrebno je da uključite Developer opciju,

  1. Settings > About Phone > kliknite na Build number sedam puta. Dobićete poruku da je Developer optins otključan
  2. Potom idite na Settings > Advanced > Developer options
  3. Kliknite na Running services ili Processes kako biste utvrdili šta radi u pozadini
  4. Sve što vam izgleda sumnjivo, kliknite na to pa potom na opciju Stop, kako biste u potpunosti ugasili taj servis

Pojedine aplikacije će se automatski restartovati, ukoliko se to desi možete da izaberete da li ćete je izbrisati ili ostaviti tako kako je.

F-Secure Customer Care
Izvor: F-Secure Customer Care
Jumbo aplikacija (MobIT)
Izvor: Daniel Roman

(Mondo / Make Use Of)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS