• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitar Mrkela o meču Zvezde protiv Milana: "Ako je Deki znao na terenu, znaće i sa klupe"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nalazimo se u visokom društvu evropskog fudbala, zajedno sa ekipama koje su obezbijedile nokaut fazu Lige Evrope, rekao je Mitar Mrkela, sportski direktor Zvezde.

 Mitar Mrkela o meču Zvezde protiv Milana: "Ako je Deki znao na terenu, znaće i sa klupe" Izvor: Tanjug

Sportski direktor Fudbalskog kluba Crvena zvezda Mitar Mrkela jedan je od onih koji se najviše obradovao žrijebu za šesnaestinu finala UEFA Lige Evrope jer će momci koji sada nose dres šampiona Srbije imati priliku da osvete njega i njegove saigrače za bolnu eliminaciju iz 1988. godine.

Možda će vas zanimati

"Nalazimo se u visokom društvu evropskog fudbala, zajedno sa ekipama koje su obezbijedile nokaut fazu Lige Evrope. Znalo se i prije žrijeba da možemo da izvučemo samo jake protivnike. Normalno da je bilo nekih koje smo više priželjkivali, ali slabih svakako nije. Milan je jedan od najtežih u toj konkurenciji. Da je to Milan iz prošle ili pretprošle sezone bila bi druga priča, ali ovo je jedan od najboljih Milana u posljednjih desetak godina. Nalaze se na prvom mjestu Serije A, igraju odličan fudbal, imaju kvalitetne pojedince i kao što ste vidjeli u posljednje dvije utakmice u šampionatu, ne predaju se do posljednje sekunde. Nikada uoči žrijeba nemam neke specijalne želje, tako je bilo i ovoga puta. Milan jeste veliki favorit, ali Zvezda je u prošlosti znala da odigra nesvakidašnje utakmice i da pomrsi račune mnogim velikim klubovima. Optimista sam i vjerujem da uz pomoć naših navijača, ako UEFA dozvoli prisustvo publike i uz entuzijazam svih nas u klubu, možemo do velikog podviga", rekao je Mrkela agenciji "Anadolija".

To što Milan ne liči na ekipu iz prošle ili pretprošle sezone isključivo je zasluga jednog čovjeka koji je na pragu pete decenije života.

"To je samo jedna karika, ništa se ne dešava preko noći. Milan je u posljednjih par godina promijenio rukovodstvo, ima nove ljude u stručnom dijelu kluba, na klupi izuzetno dobrog trenera kao što je Stefano Pioli, doveli su prava pojačanja… Ako se pogleda bolje, izuzev Zlatana Ibrahimovića, to je dosta mlada ekipa koja je nadošla ove sezone, uigrala se i rezultati su evidentni. A Ibra je posebna priča, zaista nesvakidašnja ličnost u svijetu fudbala. Ostavio je dubok trag u mnogim velikim klubovima širom Evrope, vratio se praktično na zalasku karijere u Milan i igra jednu od najboljih sezona u svom životu. Nesvakidašnja figura, čovjek nevjerovatne snage i energije, kako fizičke tako i mentalne. Tu svoju harizmu i pobjednički mentalitet prenosi na cijelu ekipu i ima sve ono što je potrebno da se u poznim fudbalskim godinama igra na visokom nivou", istakao je Mrkela.

Mitar Mrkela
Izvor: MN PRESS

U ambijentu praznih tribina, autsajderi uvijek imaju veće šanse da naprave iznenađenje.

"Nema veze, za nas je uvijek bolje kada je 'Marakana' ispunjena do posljednjeg mjesta. To je nešto specifično, Zvezda je pred punim stadionom obarala na pleća mnogo jače rivale od sebe i stizala do fantastičnih pobjeda u Evropi. Uvijek se setim tog našeg dvomeča sa Milanom, koji se zbog magle pretvorio u tromeč. Nijednom nismo bili u toliko podređenom položaju. Tamo smo vodili, u Beogradu gubili pa izjednačili. U toj utakmici koja je prekinuta bili smo na ivici da izbacimo Milan koji je imao najbolju ekipu u svojoj istoriji. Vodili smo sa 1:0, diktirali igru, imali igrača više. Ipak, magla nam nije dozvolila da prođemo dalje. Promijenilo se mnogo toga u posljednjih 30 godina, prije svega se napravila ogromna razlika između bogatih i siromašnih. Veliki klubovi imaju ogromne budžete i dovode igrače svjetske klase, ali nećemo se predavati dokle god postoje šanse za prolaz u narednu rundu Lige Evrope", kazao je Mrkela.

Pored strasti i entuzijazma, Zvezda će u dvomeču sa Milanom imati još jednog tajnog aduta u rukavu.

"Imamo trenera koji dobro poznaje prilike u italijanskom fudbalu. Možda upravo Dejan Stanković bude naša dodatna snaga, taj tas na vagi koji će prevagnuti na stranu Crvene zvezde. Deki je kroz igračku karijeru pokazao da je fudbaler vanserijske klase, sada je i u novoj ulozi krenuo dobrim putem i nema razloga da ne postane veliki strateg. Ako je znao sa Milanom na terenu, znaće svakako i sada sa trenerske klupe. Vjerujem u njega i njegove ideje", istakao je Mrkela.

Crvena zvezda - Keln (22.11.1989.)
Izvor: MN PRESS

Eventualnom pobjedom protiv Milana, Mrkela bi konačno mogao da zaboravi penale koje su on i Savićević promašili u toj prohladnoj novembarskoj noći 1988. godine.

"To je rana koja i dalje peče, boli. Ne volim previše da se bavim prošlošću, okrenut sam onome što nas čeka u februaru i martu. Svako vrijeme ima neke svoje specifičnosti. Sada je specifično to što dočekujemo Milan u jednom novom izdanju, sa nekim novim ambicijama i željom da se dogura što dalje u Evropi. Oni su kroz istoriju uvijek imali sreću da poslije mečeva sa Crvenom zvezdom stižu do kraja i da osvajaju titulu evropskog šampiona. Sa druge strane, mi vidimo neku svoju šansu da izbacivanjem velikog rivala skrenemo još jednom pažnju na sebe i pokažemo da ova ekipa ima potencijal za velika djela", rekao je Mrkela.

Savićević je izjavio da je na utakmici sa Milanom izvadio uloške iz kopački, te da su promrzla stopala kriva za promašeni penal.

"Ne, nisam imao taj problem. Jednostavno, desi se da igrač promaši penal i nema tu neke posebne priče. Trener Stanković je poslije produžetaka birao izvođače i većina igrača nije željela da se prihvati odgovornosti. Dejo i ja jesmo. Stanković je rekao da šutiramo što jače, ja sam generalno bio igrač koji je uvijek penale šutirao jako, ne znam šta mi je bilo da ga tada izvedem tako blago. Možda sam očekivao i drugačiju reakciju golmana Galija. Desilo se to što se desilo i nemam šta da dodam. Dejan Savićević je veliko ime Crvene zvezde i Milana i bilo bi zaista lijepo da na proljeće bude na Zvezdinom stadionu i da zajedno sa nama uživa u jednoj vrhunskoj fudbalskoj predstavi", podvukao je sportski direktor crveno-bijelih.

(mondo.ba/anadolija)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC