• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na ovom stadionu je igrano prvo Svjetsko prvenstvo: Pogledajte kako danas izgleda Sentenario (VIDEO)

Autor Haris Krhalić

Stadion Sentenario, smješten u četvrti "Parque Batlle" u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, izgrađen je specijalno za Svjetsko prvenstvo 1930. godine, a imigranti koji su radili na njegovoj izgradnji dovršili su stadion za rekordnih devet mjeseci.

 stadion sentenario Izvor: Screenshot/Anadolija

Stadion Sentenario u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, bio je domaćin prvog Svjetskog prvenstva u fudbalu održanog 1930. godine, piše Anadolija.

Prvim Mundijalom otvorena je nova stranica u fudbalskoj istoriji. Svjetska fudbalska federacija (FIFA) izabrala je Urugvaj za prvog domaćina jer je država te godine slavila stogodišnjicu nezavisnosti, i sam naziv stadiona ima isto značenje. Razlog više bio je i činjenica da je fudbalska reprezentacija Urugvaja dvije godine prije osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Amsterdamu.

Možda će vas zanimati

Iako su utakmice prvog Mundijala igrane na tri stadiona, većina njih odigrana je na Sentenariju. Finalna utakmica prvog Svjetskog prvenstva odigrana je 30. jula 1930. godine, a snage su odmjerili susjedi Argentina i Urugvaj. Slavio je domaćin rezultatom 4:2 i postao prvi svjetski šampion u fudbalu. Na istom takmičenju je reprezentacija tadašnje Jugoslavije osvojila četvrto mjesto.

Stadion je smješten u četvrti "Parque Batlle" u Montevideu. Izgrađen je specijalno za Svjetsko prvenstvo 1930. godine, a imigranti koji su radili na njegovoj izgradnji dovršili su stadion za rekordnih devet mjeseci.

Projektovao ga je arhitekt Huan Skaso, a sastoji se od četiri tribine u obliku elipse, za razliku od četvrtastih stadiona tog razdoblja. Ime je dobio po 100. godišnjici usvajanja prvog urugvajskog Ustava proglašenog 1830. godine.

Stadionom, koji se i danas aktivno koristi, upravlja odbor od tri člana Urugvajskog fudbalskog saveza i dva člana Grada Montevideo.

Sentenario je najveći urugvajski stadion, na kojem radi oko 1.100 radnika u tri smjene, i među 15 je najvećih stadiona u Americi.

Stadion je FIFA proglasila "istorijskim spomenikom svjetskog fudbala" 1983. godine i ušao je u historiju kao jedina građevina na svijetu koja je tako klasifikovana.

"Nikada nisam vidio ovako kompletan stadion, ima većih u drugim zemljama, ali oni su posvećeni svim vrstama sportova. Dakle, ne usuđujući se da vršim sud, mogu reći da je prvi u svijetu jer je namijenjen samo za fudbal", rekao je Jules Rimet, tadašnji predsjednik FIFA-e.

Stadion ima kapacitet od 60.235 mjesta, osim što je bio domaćin prvog Svjetskog prvenstva, ugostio je i prvenstvo Južne Amerike 1942, 1956. i 1967. godine, Zlatni kup svjetskih prvaka 1980. i Američki kup 1995, na kojima je Urugvaj slavio.

Sentenario se ističe i kao stadion na kojem se najčešće igraju susreti Kupa Libertadores, sa 409 utakmica, od čega čak 20 finala.

Jedna od karakteristika koje stadion čine posebnim u smislu arhitekture je to što ima toranj za gledanje.

Tore de los Homenajes, što u prevodu znači "Kula spomenika", nalazi se na južnom dijelu stadiona, s pogledom na Montevideo. Visok je 100 metara i nalazi se na listi istorijske baštine Montevidea.

Arhitekt Skaso, inspirisan tornjem koji je vidio na stadionu u Holandiji, dizajnirao je Tore de los Homenajes dodajući nacionalne simbole njegovoj arhitekturi.

Podovi tornja od devet spratova, čija je izgradnja također završena 1930. godine, zajedno sa stadionom predstavljaju pet bijelih i četiri plave pruge na urugvajskoj zastavi.

Struktura slična krilima aviona i prednjem dijelu broda na dnu tornja posvećena je sjećanju na doseljenike u Urugvaj.

Na stadionu Sentenario nalazi se i Muzej urugvajskog fudbala, koji je otvoren 1975. godine, gdje su izložena dostignuća urugvajskog fudbala.

Stadion trenutno otvara vrata za kulturna događanja poput koncerata, ali i sportskih takmičenja.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC