• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta Srbiji treba protiv Švajcarske - samo na jedan način prolazi!

Autor Dragan Šutvić

Ovo su mečevi koji završavaju grupnu fazu u Kataru. Svi gledamo Srbiju!

 šta je potrebno srbiji za osminu finala svjetskog prvenstva  Izvor: Shutterstock/Nomi2626/Profimedia/Moritz Muller/Alamy Live News/Mutsu Kawamori/AFLO

Ovog petka završava se prva faza Svjetskog prvenstva i sve zanima meč Srbije i Švajcarske. Sve oči nacije biće uprte u stadion "974", a poznate su i sve kalkulacije za taj duel. Ostale su samo još dvije grupe da se riješe, odnosno još dva para osmine finala šampionata, a Piksijevi "orlovi" pratiće i dešavanja sa još jednog meča koji je važan, dok će osluškivati i ishod mečeva u drugoj grupi. Naravno, sve to ako (i nadamo se - kada) urade ono što je do njih i savladaju starog dužnika iz Rusije 2018.

ŠTA TREBA SRBIJI?

Izvor: MN PRESS

Da prvo naglasimo najvažniju stvar, ovako izgleda stanje u grupi G pred mečeve - Brazil 6, Švajcarska 3, Kamerun 1, Srbija 1. U posljednjem kolu igraju Srbija i Švajcarska odnosno Brazil i Kamerun. Mečevi počinju od 20 časova.

  • SRBIJI je za prolaz potrebna pobjeda i to je jedini put koji vodi srpsku reprezentaciju u nokaut fazu. Ne postoje nikakve druge kalkulacije. Remi ili poraz znače kraj i to je to. Ono što će takođe pratiti jeste rezultat sa drugog meča i navijaće za Brazil ili za remi u tom okršaju. Trijumf Kamerunaca značio bi da će se gledati gol razlika
  • Švajcarska može da prođe dalje i sa remijem, pobjeda ih sigurno vodi dalje, a čak i neriješen rezultat im odgovara, pod uslovom da Brazil pobijedi, ako Kamerunci naprave senzaciju, gledaće se gol razlika. Poraz je eliminiše.
  • Brazil je prvi u grupi, pobjedom "ovjerava" prvo mjesto, može to da učini i sa bodom, pod uslovom da Švajcarska ne pobijedi. Najavljeno je već da će izaći sa "rezervistima", selektor Tite će "miješati karte", pa ostaje da se vidi kako će novi tim izgledati.
  • Kamerun kao i Srbija mora da ide na pobjedu, to je jedini način da se nada prolasku, bilo koji drugi ishod ih eliminiše.
Izvor: Profiemdia/Fabio Ferrari/LaPresse/LaPresse

GOL RAZLIKA - važan faktor! Kod ovih kalkulacija moramo da napomenemo gol-razliku koja je odlučujući faktor u slučaju istog broja bodova. Srbija je trenutno najlošija "-2" (3:5), Kamerun je za gol bolji "-1" (3:4), Švajcarci su na nuli (3:3), samo su Brazilci u plusu "+3" (3:0). Dakle u slučaju da dva tima imaju isti broj bodova gledaće se gol razlika, tako bi na primjer u slučaju pobede Kameruna od 1:0 Srbiji bila potrebna pobjeda od 2:0. Tada bi imali isti broj bodova (4), istu gol-razliku (0), ali bi "orlovi" išli dalje zbog više postignutih golova. Da ne komplikujemo previše, Srbija mora da ide na pobjedu i da navija za Brazil ili za remi.

GRUPA H - PORTUGAL I REPRIZA ČUVENOG MEČA (16.00)

Izvor: Profimedia

Stanje u grupi H je sljedeće - Portugal 6, Gana 3, Južna Koreja 1, Urugvaj 1. Ovdje stvari nisu previše komplikovane i praktično je sve jasno u duelima Portugala i Južne Koreje, odnosno Urugvaja i Gane.

Portugalu i bod donosi prvo mjesto, a pošto se ova grupa ukršta sa onom u kojoj je Srbija, to bi značilo da će "orlovi" u slučaju pobjede i osvojenog drugog mjesta igrati u osmini finala protiv Kristijana Ronalda i ekipe.

Okršaj Urugvaja i Gane znatno je zanimljiviji. Ganu i bod vodi dalje, osim ako Koreja ne iznenadi Portugal, onda bi se gledala gol-razlika.

Urugvaj može da prođe samo pobjedom, bilo koji drugi ishod ga eliminiše. Inače, ovaj meč je privukao ogromnu pažnju jer je Luis Suarez u četvrtfinalu Mundijala 2010. godine igrao rukom na gol-liniji u produžetku, a Asamoa Gjan je promašio penal i meč je otišao u penal seriju (1:1). Tamo su Urugvajci bili bolji i prošli su dalje, na kraju su završili taj turnir kao četvrti. Međutim, svi i dan danas pamte tu čuvenu ruku, zato su i napali Suareza u Kataru... Biće to svakako motiv više za Ganu u ovom okršaju.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC