• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otjerali Vahu Halilhodžića, pa napravili senzaciju! Oni su najbolja priča Mundijala - redom lome favorite!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Jedna od najbolje organizovanih ekipa na Svjetskom prvenstvu nije imala selektora na pola godine pred početak turnira.

 Otjerali Vahu Halilhodžića, pa napravili senzaciju! Oni su najbolja priča Mundijala - redom lome favorite! Izvor: Anadolia/Salih Zeki Fazlıoğlu

Fudbalska reprezentacija Maroka najveća je senzacija dosadašnjeg toka Mundijala! Pobjedom nad Španijom nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i "panenke" Ašrafa Hakimija Marokanci su obezbijedili plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Ovaj rezultat za zemlju sa sjevera Afrike dolazi nakon nekoliko veoma turbulentnih mjeseci.

Odmah nakon što su se kvalifikovali za Svjetsko prvenstvo u Kataru za Marokance su počeli problemi. Dotadašnji selektor Vahid Halilhodžić našao se na udaru javnosti jer nije bio u sjajnim odnosima sa nekim od najvećih zvijezda svog tima. Zapravo, on je izbacio iz reprezentacije Hakima Ziješa i Nusera Mazrauija, pa su njegove odluke mnogi počeli da preispituju...

"Da li ćemo na Mundijal bez najboljih?", pitala se javnost u Maroku, a ubrzo i fudbalski radnici te zemlje. Savez je brzo ušao u razgovore sa selektorom, a stručnjak iz Bosne i Hercegovine nije želio da odstupi. Popularni Vaha bio je spreman i na to da dobije otkaz, ali povratak Ziješa u nacionalni tim nije bio korak na koji je želio da se odluči.

Baš zbog toga se legendarni jugoslovenski fudbaler ponovo susreo sa otkazom, nekoliko mjeseci pred turnir. Njemu se ovo događa treći put u karijeri, a Maroko je morao brzo da reaguje i u samo nekoliko mjeseci obavi posljednje pripreme pred Mundijal. Valid Regragui je tek krajem avgusta sjeo na klupu nacionalnog tima i odmah je počeo da radi.

Naravno, povratak najvećih zvijezda tima nije se dovodio u pitanje. Sada su svi željeli da igraju za reprezentaciju, a Maroko je postao tim spreman da ispiše istoriju. Na svom tek šestom Svjetskom prvenstvu drugi put su uspjeli da prođu grupnu fazu - ispred Hrvatske i Belgije, a prvi put i da preskoče narednu prepreku. Za državu koja je tek 1970. godine debitovala na Mundijalima ovo je najveći rezultat u istoriji, a sada ima ostaje još najmanje jedan meč za uživanje.

Uz podršku hiljada navijača koji kao jedan pjevaju i navijaju za nacionalni tim, Marokanci neće biti autsajderi ni u četvrtfinalu. Do osvajanja Svjetskog prvenstva ostaju još samo tri pobjede, a ekipi koju su svi otpisali još dok je ljetos mijenjala selektora više niko ne može da uskrati snove!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC