• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA napravila haos za Svjetsko prvenstvo 2026! Nikad više reprezentacija, a format se ne zna! Evo gdje će se igrati

Autor Haris Krhalić

Svjetsko prvenstvo 2026. godine izazvalo je već mnogo kontroverzi jer FIFA nije siguran u format koji će se koristiti.

 Na Svjetskom prvenstvu 2026 će igrati 64 reprezentacije Izvor: Profimedia/Heuler Andrey/DiaEsportivo/PRESSIN

Najveći sportski događaj godine - Svjetsko prvenstvo u fudbalu - polako ulazi u samu završnicu. Ostale su još samo tri utakmice do kraja i u nedjelju ćemo saznati da li je novi prvak svijeta Argentina, Francuska ili Maroko, dok se nakon turnira u Kataru polako okrećemo narednom Mundijalu koji će po mnogo čemu biti drugačiji nego svi do sada. Razlog leži u činjenici da je FIFA u potrazi za još novca (koliko više?) odlučila da ovo bude najveći fudbalski turnir ikada organizovan.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine igraće se u tri zemlje Sjeverne Amerike - SAD, Meksiku i Kanadi - i razlika je u tome što će na turniru učestvovati čak 48 reprezentacija, čak 16 više nego što je slučaj od 1998.

Ono što je svojevrsna bizarnost je što FIFA i dalje ne zna kako će format sa 48 reprezentacija funkcionisati. Prvi planovi o ekspanziji Svjetskog prvenstva govorili su da će na turniru biti čak 16 grupa od po tri reprezentacije, međutim sada oko toga postoji mnogo kontroverzi. Planirano je da po dvije najbolje ekipe prođu u narednu fazu (dakle ukupno 32 reprezentacije), ali FIFA se sada već ozbiljno premišlja.

Iako će ukupan broj utakmica skočiti sa 64 na 80, FIFA se pribojava "mrtvih" utakmica u kojima će rezultati biti beznačajni i neće zanimati navijače, odnosno ono što je još gore - timovima će biti lakše da zakoče i odigraju onako kako njima odgovara, što smo viđali i na Svetskom prvenstvu u Katar (čudni porazi Španije, Portugala, Brazila...).

To nam govori da postoji mogućnost čak i "nameštanja" u posljednjem kolu (koje naravno FIFA neće naglas priznati), tako da se sve više raspreda o alternativnim modelima. I to sve kreće od Arsena Vengera koji je ključ za promjene fudbalskih pravila.

Izvor: Profimedia

I dalje postoji mogućnost da se formira 12 grupa od po četiri reprezentacije (najbolje trećeplasirane prolaze dalje), čak je opcija i da vidimo dva potpuno odvojena kostura - u svakom od po četiri ekipe u šest grupa. Pobjednik svake od ovih grupa bi ušao u "finale" turnira, nakon čega bismo od 12 ekipa dobili osvajača Svjetskog prvenstva u fudbalu, što podsjeća na period od 1982. do 1994. Ali, konačne odluke na tri i po godine do Mundijala i dalje nema...

Čini se da se FIFA neoprezno uplela u nešto što nije do kraja promislila, što će svakako biti veliki izazov za organizatore turnira koji se igra u tri zemlje, ali zapravo najviše u SAD.

Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok Sjedinjene Američke Države dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC