• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoćete na EURO 2024? Morate da izgubite!

Autor Dragan Šutvić

Da bi sebi povećali šanse za plasman na Evropsko prvenstvo, Irci moraju da izgube od Holanđana u novembru!

 irska mora da izgubi da bi išla na euro 2024  Izvor: Profimedia

Približavaju se kraju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a jedna selekcija nalazi se u veoma neobičnoj situaciji. Tokom kvalifikacionog ciklusa Irska nije bilježila dobre rezultata i trenutno se nalazi na pretposljednjem mestu grupe B, sa samo tri osvojena boda iz šest mečeva. Plasman na turnir nije ni blizu, a da bi sebi povećali šanse moraju da izgube od Holandije!

Grupa iz koje je Francuska već obezbijedila plasman na Evropsko prvenstvo mogla bi da donese spektakularan rasplet jer Grčka i Holandija u međusobnom duelu odlučuju ko ima veće šanse da se domogne takmičenja, a Irci će na tom meču navijati za Holanđane. Zapravo, oni će za Holandiju navijati i 18. novembra u Amsterdamu, kada bude igrala protiv selekcije njihove države!

U čemu je stvar? Kao što smo rekli, Irska nema šanse da se domogne Evropskog prvenstva u Njemačkoj 2024. godine kroz kvalifikacije i kao jedina opcija im ostaje plej-of. Ukoliko bi Holandija obezbijedila direktan plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, osvajanjem drugog mjesta u grupi ispred Grčke, Irska bi imala šanse da postane jedan od timova koji igra doigravanje i tako dobija dodatnu šansu za odlazak na veliko takmičenje. Sa druge strane, ukoliko Grci budu drugi, a Holanđani treći, Irska će biti pogurana za jedno mjesto naniže i neće moći da se nada mjestu u plej-ofu.

Inače, Republika Irska ima dug niz neuspjeha kada su u pitanju plasmani na velika takmičenja. Svjetsko prvenstvo igrali su samo u tri navrata - 1990, 1994. i 2002. godine, a najbolji rezultat im je četvrtfinale i to kada su se prvi put pojavili. Takođe, i na Evropskom prvenstvu igrali su samo tri puta - davne 1988. godine bili su jedan od samo osam učesnika i zbog pobede nad Engleskom u grupnoj fazi završili su kao petoplasirani tim turnira. Dugo su čekali do narednog nastupa koji se dogodio tek 2012. godine kada su završili takmičenje u grupi uz tri poraza, dok su 2016. godine stigli u nokaut fazu i ispali od Francuske koja je kao domaćin stigla do finala.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC