• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski gigant pred bankrotom, on reže plate svima, prodaje ime stadiona... Sve vrijeme je dobro znao šta radi!

Autor Mladen Šolak

Moćni njemački klub izdigao se poslije tri teške godine korone i opet posluje u plusu. Stavku po stavku, zarađuje ogroman novac, a kada se uračunaju i transferi...

 Borusija Dortmund pozitivno poslovala Izvor: Kirchner/Marco Steinbrenner / imago sportfotodienst / Profimedia

Iako je Borusija Dortmund dramatično izgubila titulu u Njemačkoj, na gol-razliku od Bajerna, minula sezona ostaće upamćena među "milionerima" kao jedna od najuspješnijih u novijoj istoriji. Klub je napravio takav finansijski uspjeh da u kancelarijama saradnici izvršnog direktora Hansa Joakima-Vackea (64) mogu da osjećaju samo ponos.

Ukratko, Dortmund je završio godinu sa 11 miliona evra u plusu prije oporezivanja, a 10 nakon plaćanja poreza državi. U odnosu na prethodnu sezonu, to je napredak od čak 41 milion evra, jer je klub u sezoni 2021/22 završio godinu sa minusom od 30 miliona evra. Ukupan profit Dortmunda bio je 425 miliona evra, što je novi klupski rekord.

Važno je reći to da se u ovaj bilans ne računa novac od prodaje napadača Džuda Belingejma (20) Real Madridu u istorijskom transferu od čak 103 miliona evra. Taj novac biće predstavljen u izvještaju tek sljedeće godine. Do istorijskog broja, "milioneri" su ove godine stigli povećanjem prodaje igrača sa 63 na 73 miliona evra, a ostvaren je i najveći profit od marketinga - čak 33 odsto veći nego prošle godine. U tom segmentu Borusija Dortmund zaradila je čak 217 miliona evra, što je takođe novi klupski rekord.

Zarada od utakmica i svega što prati mečeve porasla je skoro duplo, na 44 miliona evra, a Dortmund je zaradio i ogroman novac od od TV prava - čak 158 miliona evra, što je 12 miliona evra više nego u prošlogodišnjem izveštaju. Sa druge strane, porasle su i plate u klubu, pa sada Dortmund u tu svrhu izdvaja pet miliona evra više - 236 umjesto dosadašnjeg 231 miliona... Sa druge strane, "drugi troškovi" su porasli 10 odsto u odnosu na prethodne izvještaje (na ukupnih 138 miliona evra), što se pravda time da je stadion bio redovno ispunjen, a to nije bilo moguće prethodnih sezona zbog korone. Samim tim, skuplji su i izdaci za organizaciju tih mečeva, objavio je portal "Sviss ramble"

Ko je "Aki" Vacke, tvorac opet moćnog Dortmunda

Izvor: Maik Hölter/TEAM2sportphoto / imago sportfotodienst / Profimedia

Veliki navijač Borusije Dortmund odmalena, Hans Joakim Vacke bio je uspješan u biznisu i prije Dortmunda, jer je osnovao i razvio kompaniju "Vateks", koja je pravila zaštitnu odjeću. Imala je profit od 15 do 20 miliona evra i 45 zaposlenih. Taj uspjeh kvalifikovao ga je za Borusiju Dortmund, u kojoj je 2001. postao blagajnik, a onda je 2005. usred velike krize u klubu postavljen za prvog operativca. Spasao je klub od bankrota zajedno sa tadašnjim predsjednikom Rajnhardom Raubalom i finansijskim direktorom Tomasom Tresom. Predstavio je nadležnima plan prema kojem je predviđeno rezanje plata od čak 20 odsto za sve igrače, poslušali su ga, a nakon toga je krenuo novi rast, pa i procvat kluba.

Tokom 2006. godine Dortmund je prodao ime "Vestfalena" lokalnoj osiguravajućoj kompaniji, prema kojoj će se do 2031. godine zvati "Signal Iduna park". Nedugo nakon toga, u klub je 2008. godine iz Majnca stigao trener Jirgen Klop i u njegovih sedam godina situacija se i na fudbalskom planu potpuno promijenila, pa se opet pričalo o klubu koji osvaja titule, igra finale Lige šampiona... I kada je Klop već osam godina u Dortmundu, Borusijin sistem funkcioniše i pod aktuelnim trenerom Edinom Terzićem, koji je od prošle godine trener bez prefiksa "vršilac dužnosti".

Ovako se rade transferi

Izvor: Elmar Kremser/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Dortmund je prethodnih godina pokazao da veoma dobro zna i da prodaje igrača, pa je 2017. krilni napadač Usman Dembele sa 20 godina otišao u Barselonu za 135 miliona evra, Džejson Dančo je u sezoni 2021/22 otišao u Mančester junajted za 85 miliona, Kristijan Pulić je 18/19 prodat Čelsiju za 64 miliona, Pjer-Emerik Obamejang otišao je u Arsenal u 2017/18 za 63,7 miliona, a cijeli svijet je pratio kad je Erling Holand otišao u Mančester siti prošle godine za "samo" 60 miliona evra... Za sve to vrijeme, Dortmund je uspio da i dalje kupuje za mnogo manji novac od iznosa za koji prodaje, pa je i dalje rekordna kupovina kluba "potpis" Usmana Dembelea 2016, za šta je Renu plaćeno "samo" 35 miliona evra. Borusija se trudi da pametno kupuje, skupo proda i to se odlično vidi u klupskim finansijskim knjigama. A u jednom trenutku će i neuništivi Bajern Minhen pasti...

Pročitaj i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC