• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta minutaža "orlova" govori o startnih 11?

Autor mondo.rs

Da li je Mladen Krstajić minutažom u dve probe pred Mundijal otkrio startnih 11 za Kostariku ili je namerno "sakrio karte" od skauta rivala? Nekoliko nedoumica na nedelju dana pred prvi meč u Rusiji.

 Mladen-Krstajic-i-minutaza-igraca-protiv-Cilea-i-Bolivije-kojih-11-na-Kostariku Izvor: MN PRESS

Srbija je u Gracu pokazala dva lica; neubedljivom partijom protiv kombinovanog sastava Čilea (0:1) prvo je "razljutila" srpske navijače koji su kritikovali nastup naše selekcije, da bi utisak popravila pet dana kasnije daleko boljom igrom protiv Bolivije (5:1).


Od potpunog razočaranja do totalne euforije za veoma kratak period, ali čak i ako je bilo možda i previše previše pohvala na račun "orlova" protiv rivala koji nam, po svemu prikazanom - nije ni dorastao, svakako je bolje ispratiti reprezentativce na put u Rusiju uz fanfare, nego kada vlada ono daleko mračnije raspoloženje i potpuni pesimizam.

Selektor Mladen Krstajić je bio dosta oprezniji u izjavama od njegovih igrača i nakon susreta sa Bolivijom je istakao neke manjkavosti u nastupu "orlova" - valjda jer je znao što bi mnogi od njih mogli i da "polete" - i stoga je možda neuobičajeno što smo posle utakmice sa Čileom imali jasne poruke reprezentativaca koji su verovali da će se javnost posle jednog neuspeha okomiti na njih.

"Mediji, ne pritiskajte nas", "Samo pozitiva" - glasile su neke od njihovih poruka…

Krstajić je u ova dva duela protiv južnoameričkih selekcije izveo tim u formaciji 4-2-3-1, s tim da je zbog profila igrača koji su u tom trenutku na terenu - ona dobijala drugačiju dimenziju.

"Parnjaci" na sredini terena protiv Čilea bili su Milivojević i Grujić, kasnije Matić i Grujić, dok je Milinković-Savić na tom meču ušao umesto Ljajića i zaigrao iza napadača.

U drugom susretu SMS je igrao u povučenijoj "roli" pored Matića, pa Milivojevića, što nam i dalje govori da se "uskoro najskuplji srpski fudbaler" i dalje traži u reprezentaciji kako bi njegovi kvaliteti došli do izražaja.

Izvor: MN PRESS


Srbija se branila u dva različita sistema; najčešće je to bilo u 4-1-4-1, gde bi između veznog reda i zadnje linije igrao Matić (Milivojević), a Adem Ljajić bi tada odlazio u povučeniju ulogu. Ipak, u pojedinim trenucima videli i varijantu sa 4-4-1-1 i tada bi ofanzivac iz Torina češće "iskakao" iz formacije, a razlog tome je možda njegova "taktička neposlušnost" kada su defanzivniji zadaci u pitanju.

Ono što je za mnoge bilo neobično jeste da u generalnim probama zajedno na terenu nismo videli Nemanju Matića i Luku Milivojevića, što nije do kraja razjašnjeno…

Da li je to bila samo taktička "provokacija" za skaute naših rivala iz grupe i sakrivanje određenih aduta ili je Srbija odlučila da ovom Svetskom prvenstvu veruje u svoje ofanzivne kvalitete gde neće izaći rezervisanije i sa dvojicom defanzivnih veznih braniti kontre?

Rešenje koje se takođe nameće kao logično jeste da je Krstajić "štedeo" Matića i Milivojevića zbog teških sezona, ali ni oni nisu dovoljno uigrani u novom sistemu sa "četiri pozadi".

Zapravo, od dolaska Mladen Krstajića na mesto selektora i svih dosadašnjih šest prijateljskih mečeva, Matić i Milivojević su u isto vreme na terenu bili jedino protiv Nigerije (65 minuta), da bi golovi pali baš nakon izlaska asa Mančester junajteda.

Izvor: MN PRESS


Manje minuta u prvom meču, a više u "generalci", dobili su i nosioci napada Tadić, Ljajić i Kostić, dok posebno raduje fenomenalna forma Mitrovića koji poručuje da se "nije ispucao".

Dileme ne bi trebalo da bude ni na golu pošto je Vladimir Stojković proveo 170 od 180 minuta na tereneu, dok je možda najveća enigma kako će izgledati "četvorka" ispred njega, odnosno trojka - ako računamo da je Aleksandar Kolarov kao kapiten neprikosnoven na mestu levog beka.

Najveću minutažu u ove dve provere imao je praktično debitant Nikola Milenković za koga Krstajić kaže da se "ne plaši da ga gurne u vatru", dok su uz njega igrali Tošić i Ivanović.

Duško Tošić je posle možda i najbolje sezone u životu u dresu Bešiktaša bio projektovan kao starter na Mundijalu, ali u proverama protiv Čilea i Bolivije je napravio nekoliko netipičnih grešaka i nije odavao sigurnost kakva se možda očekiva. Bane Ivanović je tek poslednjih dvadesetak minuta igrao kao štoper, pa je tu još uvek dilema sa koje pozicije će "srušiti" rekord Dejana Stankovića po broju mečeva u reprezentaciji.

Izvor: MN PRESS


Antonio Rukavina je imao dosta problema u prvom meču protiv bržih igrača Čilea, Ivanović se vratio svom "starom" mestu protiv Bolivije i prvi put posle dve godine u reprezentaciji igrao kao desni bek, pa će ovo mesto u timu Krstajiću možda biti i najteže da "preseče"

U prijateljskim mečevima nismo videli jedino golmana Marka Dmitrovića i štopere Uroša Spajića i Miloša Veljkovića, dok je pozitivan utisak ostavio i Nemanja Radonjić koji je protiv Čilea igrao levo, a Bolivije desno - i u oba nastupa uspeo da "razmrda" našu selekciju.

Koji vi sastav očekujete protiv Kostarike u Samari? Možda vam minutaža iz prijateljskih utakmica u Gracu bude od pomoći koga će Krstajić poslati na teren…

Pišite nam u komentarima!

GOLMANI: Stojković 90+80, Rajković 0+10 i Dmitrović 0.

ODBRANA: Rukavina 90+23, Ivanović 0+90, Milenković 90+90, Tošić 90+67, Spajić 0, Veljković 0, Kolarov 80+90 i Rodić 10+0.

SREDINA TERENA: Matić 45+45, Milivojević 45+45, Grujić 90+27, Milinković-Savić 45+63, Tadić 26+85, Živković 64+0, Ljajić 45+90, Kostić 26+90 i Radonjić 64+5.

NAPAD: Mitrović 84+70, Prijović 0+20 i Jović 6+0

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC