• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hajdukov način "rezanja" plata: Bolje prošli nego Dinamo, Rijeka...

Autor mondo.rs

Fudbaleri splitskog Hajduka u pregovorima sa upravom kluba izdejstvovali bolje uslove nego što su ih dobili fudbaleri zagrebačkog Dinama, Rijeke...

 Hajdukov način "rezanja" plata: Bolje prošli nego Dinamo, Rijeka... Izvor: Guliver/Getty Images/Vladimir Rys/Bongarts

Pandemija korona virusa, naravno, nije zaobišla ni sportski svet. Ekonomske posledice, predviđaju pojedini ugledni stručnjaci, poput Džefrija Saksa, osećaće se (minimum) u naredne godine godine, a Međunarodni monetarni fond smatra da će kriza izazvana ovom bolešću, drmati svet gore nego čuvena "Velika depresija" 30-ih godina prošlog veka.

Fudbal deli globalnu patnju izazvanu korona virusom. Mnogi klubovi u svetu su već "skresali" plate fudbalerima, neki će to učiniti, drugi su, pak, ostali bez mnogih sponzora, neki su bili i pred gašenjem...

Možda će vas zanimati

Igrači dva najveća srpska kluba - Crvene zvezde i Partizana - ostaće bez 50% primanja. Slično je i u komšiluku, mada su pojedini bolje prošli. 

Poput fudbalera splitskog Hajduka.

Njihova početna pozicija u pregovorima sa upravom bila je da im se odmah isplati 75% primanja, a da "oproste" klubu ostalih 25 procenata.

Međutim, u daljim pregovorima sa upravom izdejstovali su bolje uslove, prenose hrvatski mediji. Tako će oni odmah dobiti 40% plata, 40% će dobiti kasnije (u narednih 6 meseci, nakon isteka mera donetih zbog epidemije virusa), a odrekli su se 20% primanja.

Ovo je bolji model od onog koji je predviđen za fudbalere zagrebačkog Dinama ili Rijeke. Na Maksimiru su se igrači trajno odrekli 33% primanja (koje je trebalo da dobiju u narednih 6 meseci), a isto važi i za Rijeku. U Osijeku će igrači ostati bez 25% primanja, ali samo dok se fudbal ne igra.

Ako se fudbalska lopta ponovo zakotrlja u junu, Osiječani će manje plate imati u samo tri meseca.

Mukama hrvatskih, ali i svih drugih fudbalskih klubova iz regiona (i šire) tu nije kraj. Pitanje je kada će se lige nastaviti, a i ako se nastave da li će biti publike. Takođe, tržište fudbalera će značajno biti smanjeno, jer je opala kupovna moć bogatijih klubova u Evropi, a ni evropske kvalifikacione utakmice nisu garant za neku veću zaradu...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC