• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto je Hrvatska sišla sa postolja! Progovorio nakon 26 godina: To je simbol četništva, nije to bila Jugoslavija!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Veljko Mršić je bio dio reprezentacije Hrvatske koja je u Atini 1995. riješila da siđe sa postolja, nakon što je Jugoslavija osvojila Evropsko prvenstvo, a sad je pričao o svemu što se tada dešavalo iza kulisa.

 Hrvati-sisli-s-postolja-zbog-Jugoslavije-i-Litvanije-Veljko-Mrsic Izvor: MN Press/Youtube/Podcast Inkubator/printscreen

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije svojevremeno je osvajala zlatne medalje "kao od šale", podižući trofeje na evropskim i svjetskim prvenstvima, prije nego što je sve kulminiralo u Indijanapolisu 2002. godine. Ipak, ta nevjerovatna serija rezultata počela je 1995. godine, na Evropskom prvenstvu u Atini, kada je selekcija SR Jugoslavije prvi put poslije ukidanja sankcija imala pravo nastupa - i odmah stigla do zlatnog odličja.

Nije to lako palo reprezentaciji Hrvatske, "bronzanima" u Atini, koji su riješili da kontroverzno napuste podijum kada je Jugoslavija bila proglašena šampionom Evrope. Sada je o razlozima za takvu odluku govorio Veljko Mršić, tadašnji reprezentativac Hrvatske.

Dejan Tomašević je nedavno izjavio da Srbija nikad ne bi sišla s postolja kao Hrvati, a Mršić je ponudio drugo viđenje situacije.

On je gostovao u "Podkastu Inkubator", gdje je govorio o svojoj karijeri, ali i nekim najzanimljivijim trenucima iz iste. Tako je neizostavna tema bila upravo čuvena 1995. godina i odluka Hrvata da napuste postolje na koje se od tada više nikada nisu popeli.

"Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog", počeo je Mršić.

"Već poslije meča za treće mjesto, pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Vrdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila (pobjeda Jugoslavije nad Litvanijom, prim. aut), bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja", priča 50-godišnji Splićanin.

"Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodjelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili donijeli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo donijeli. Ali ono vrijeme, 1995. godina, to je bilo prije Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila", objasnio je i potom zaključio:

"Poznavali smo se (sa igračima Jugoslavije, prim. aut), nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vrijeme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike", rekao je Veljko Mršić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Ti si pravi simbol....za levata, baš kao i tvoji luzeri iz te generacije....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC