• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportski pregled godine (nova normalnost): Zbogom Dijego i drugi velikani, Evropa opet u Banjaluci

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pročitajte treći dio sportske 2020. godine.

 Sportski pregled godine (nova normalnost): Zbogom Dijego i drugi velikani, Evropa opet u Banjaluci Izvor: Tanjug/LaPresse via AP/Alessandro Garofalo

Prethodnu 2020. godinu odlučili smo da podijelimo u tri segmenta.

Prvi - do početka pandemije kovida-19, drugi na prekid sporta i života kakvog smo dotad poznavali (lokdaun) i nastavak takmičenja bez navijača u tzv. novoj normalnosti, koja podrazumijeva nošenje maski, održavanje distanci, PCR testiranje i na žalost brojanje zaraženih i mrtvih.

Možda će vas zanimati

Poslije više od dva mjeseca, lopta se opet zakotrljala na terenima iako su uslovi bili bitno drugačiji zbog korona virusa.

Igrači su morali da se priviknu na "novu normalnost", a posebno je zaboljelo sve ljubitelje sporta, što nisu mogli da utakmicama prisustvuju navijači. U nekim zemljama se u pojedinim momentima išlo i na smanjeni broj publike, koja je morala da drži fizičku distancu, nošenje maski i slično, ali to nije bilo ono pravo.

Ipak, svi smo bili presrećni jer se život i sport nastavio.

Odlaskom Vice Zeljkovića sa mjesta predsjednika Borca, funkciju prvog čovjeka kluba preuzeo je Stojan Malbašić, a crveno-plavi su odlično startovali u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, posebno na domaćem Gradskom stadionu.

Ali, prvenstveno su misli Banjalučana bile okrenute ka kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Prva prepreka Sutjeska iz Nikšića je uspješno apsolvirana majstorskim golom kapitena Stojana Vranješa, što je izazvalo i veliko slavlje "Lešinara", koji su pored dvorane "Borik" napravili bakljadu. Tada je mnogo razloga za slavlje imao i ljubimac navijača Almedin Ziljkić, koji je poslije utakmice pustio i suze radosnice.

Sljedeći rival bio je portugalski Rio Ave, koji je dobrano morao da se pomuči u Banjaluci da eliminiše prgave crveno-plave. Tek u samom finišu, Portugalci su uspjeli da opravdaju ulogu favorita pogocima u 90. i 96. minutu.

Ipak, dobar nastup u Evropi poslije osam godina posta rezultirao je transferom Vladana Danilovića u portugalski Nasional iz Madeire, koji je rodni grad Kristijana Ronalda.

Crveno-plavi su takođe odigrali i najbolju utakmicu 2020. godine u BiH, bez ikakve dileme!

Riječ je o trijumfu nad sarajevskim Željezničarom 4:3, što je malčice naljutilo Amara Osima, koji je bio ironičan nakon susreta rekavši da su se navijači vratili na Gradski stadion, aludirajući da je na tribinama bilo više ljudi od dozvoljenog kovid protokolom.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Bilo je i snalažljivih navijača koji su pronašli način da ne budu na Gradskom stadionu, a ipak uživo gledaju svoje ljubimce.

Nije mu ostao dužan ni Vlado Jagodić, koji je na kraju polusezone završio peti mandat na klupi Borca sporazumnim raskidom ugovora jer crveno-plavi nisu imali odgovarajući učinak u gostima zbog čega je doživio čak i prijetnje smrću.

Posljednje gostovanje u prethodnoj polusezoni kod ekipe Slobode, iskoristili smo da podsjetimo Banjalučane na solidarnost građana Tuzle nakon razornog zemljotresa 1969. godine koji je pogodio grad na Vrbasu.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Zamijenio ga je Marko Maksimović, a možete dva puta da pogađate kome je dao prvi intervju kao šef struke Banjalučana.

Na košarkaškom polju, došlo je do saradnje između Igokee i banjalučkog Borca, koji je dobio poziv i da nastupa u Drugoj ABA ligi.

Neslavan rekord je u ABA ligi upisao trener Igokee Dragan Bajić, koji je isključen na meču protiv Partizana za samo 1.5 minuta.

Brojali smo zaražene, samo u Rukometom klubu Borac je bilo 13 pozitivnih na korona virus, a jedan od najvećih skandala napravila je visočka Bosna, koja je svjesno i namjerno, odnosno iz revolta igrala meč sa igračima koji su imali simptome korone jer Krivaja iz Zavidovića nije željela da odgodi utakmicu.

Rukometni "zmajevi" su zbog kovida 19 takođe tražili odgađanje meča u Njemačkoj, ali EHF je naredio da se igra iako je Šumanov tim imao samo 11 igrača. Još kad se povrijedio Ivan Karačić, a potom i bio zaražen još jedan rukometaš, pa su i ostali morali u karantin, EHF je bio primoran da otkaže meč sa Austrijom u Bugojnu.

Odgađanja nije bilo kad je voljom žrijeba Borac m:tel izvukao Besu sa Kosova i Metohije u trećem kolu EHF Evropskog kupa, iako je bilo halabuke na društvenim mrežama o navodnoj izdaji jer ni Srbija ni BiH nisu priznali "Kosovo" kao nezavisnu državu.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Bez obzira na sve pritiske, tim Mirka Mikića je uspio da eliminiše "kosovskog predstavnika" i ponovo osigura proljeće u Evropi, drugi put u posljednje tri sezone. Tim povodom je i naš izvještač putovao u Peć, gdje smo obišli Pećku patrijaršiju i dali obećanje da ćemo se sigurno vratiti.

Ostali smo uskraćeni za reakcije iz pećkog kluba poslije revanša u Banjaluci jer je funkcioneru Bese zasmetao transparent pored dvorane "Borik" na kojem je pisalo: Kosovo je Srbija.

Fudbalski "zmajevi" s druge strane su pred ključni meč sa Sjevernom Irskom doživjeli šamar od selekcije Irana, a potom na penale ostali bez prilike da u eventualnom finalu baraža osiguraju nastup na EURO 2021, koji je odgođen za naredno ljeto.

Nakon odlaska sa klupe Duška Bajevića, BiH je bez selektora saznala protivnike u narednim kvalifikacijama za Mundijal 2022. u Kataru, ali ni u prvoj sedmici Nove godine nije dobila njegovog nasljednika.

A za upražnjeno mjesto najozbiljnija su dvojica kandidata Sergej Barbarez i Bugarin Ivajlo Petev, ali ni u prvim danima Nove godine nismo saznali predvodnika "zmajeva". U posljednje vrijeme u javnosti se spominje i ime doskorašnjeg selektora Crne Gore i igračke legende Sarajeva Faruka Hadžibegića, koji je zainteresovan za tu poziciju, iako je za naš portal priznao da Srbija ima najbolji tim u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Debora Rey

Krajem novembra otišao je najveći ikad Dijego Armando Maradona, koji je preminuo u svom domu u Buenos Ajresu.Dres u kojem je posljednji put igrao u vlasništvu je jednog Banjalučanina, a razgovarali smo i sa čovjekom koji je čuvao "El Pibea" na čuvenoj četvrtfinalnoj utakmici na Mundijalu 1990. u Italiji, Refikom Šabanadžovićem.

U prethodnoj nesrećnoj godini, preminuli su i drugi brojni velikani svjetskog, ali i našeg sporta, među kojima i Milomir Odović, Sreten Zec, Paolo Rosi, Zoltan Sabo, Đorđe Mikeš, Mileta Lisica, Viktor Ponedeljnik, Lejla Hairlahović, Sakib Malkočević...

Napustio nas je i nekadašnji selektor SR Jugoslavije Ilija Petković, kao i bivši selektor Hrvatske Oto Barić, potom i veliki Radomir Antić, Žerar Ulije, Paolo Rosi. Pored njih, među nama više nisu ni košarkaši Majkl Odžo, Milka Babović (atletika), Tibor Benedek (vaterpolista), Bobana Momčilović Veličković (streljaštvo), Dejan Dabović (vaterpolista), Sreten Davidović (fudbaler), Papa Buba Diop i Marko Elzner (fudbal), Kristof Dominis (francuski ragbista), Slaven Zambata (fudbal), Aleksandar Ivoš (fudbaler), Milorad Janković (fudbaler), Rejmond Klemens (fudbal), Žarko Knežević (košarkaš), Zoran Milenković (fudbaler), Bobi Morou (američki atletičar), Miljan Mrdaković (fudbaler, samoubistvo)...

Izvor: MONDO Ilustracija - Bojan Jakovljević

Bez obzira na sve probleme, pratili smo cijele jeseni i Prvu ligu RS, a u našoj rubrici MONDO tim kola najbolje su se pokazali fudbaler Modriče Mitar Trifković, kao i Danko Segić iz Ljubića i Draško Lolić odnosno Danilo Šipovac iz trebinjskog Leotara.

Osim napadača Modriče i modričanski petoligaš je imao razloga za zadovoljstvo jer je Ognjen Vranješ donirao Zadrugaru iz Tarevaca finansijsku, ali i pomoć u opremi.

Najbolji sportista 2020. godine Miralem Pjanić je ovog ljeta prešao iz Juventusa u Barselonu za sumu od 60 miliona evra, ali se na "Nou Kampu" nije previše dobro snašao i rijetko dobija priliku kod trenera Ronalda Kumana, zbog čega je izrazio nezadovoljstvo i ne bi bilo iznenađenje da poslije samo šest mjeseci napusti katalonski klub.

Izvor: FENA/Hazim Aljović

Da ne bude sve tako crno u ovoj 2020. pobrinula se košarkaška selekcija BiH pod vođstvom Vedrana Bosnića, koja je pobjedama nad Bugarskom i Letonijom dva kola prije kraja kvalifikacija osigurala plasman na Eurobasket.

Kao i mladi plivač iz Banjaluke Jovan Lekić, koji je ispivao normu za naredne Olimpijske igre u Japanu, koje su takođe bile odgođene prethodnog ljeta zbog pandemije kovida-19.

Osim toga, nadamo se da će uskoro doći i do kraja pandemije i da ćemo se u ovoj 2021. godini vratiti životu i sportu na način kakav je bio prije kovida-19.

P.S. Srećna Nova godina!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC