• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac danas gost Slobode: O staroj fotografiji sa "Tušnja" umjesto najave!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pred današnji meč Slobode i Borca (14.00, Arena sport TV)...

 Umjesto najave FK Sloboda - FK Borac: Stara fotografija sa "Tušnja" dokaz solidarnosti Tuzlaka! Izvor: Facebook

Zbog podrške i pomoći koju su Tuzlaci pružili Banjalučanima nakon razornog zemljotresa 1969. godine, fudbaleri Borca su na prvom narednom gostovanju na "Tušnju" u Prvoj ligi Jugoslavije donijeli transparent u znak zahvalnosti.

"Tuzlaci, mnogo vam hvala", bilo je napisano na transparentu uz zajedničku fotografiju igrača Slobode i Borca na meču koji je odigran 3. oktobra 1971. godine, nešto manje od dvije godine nakon zemljotresa koji je poharao grad na Vrbasu.

Možda će vas zanimati

Sloboda je pobijedila rezultatom 4:0, golovima Džemila Cerića u 60 i 80. minutu, Časlava Jevremovića u 65. i Jusufa Hatunića u 83. minutu, a u istoj sezoni Borac je u Banjaluci zabilježio pobjedu pogotkom Paše Bećirbašića u 26. minutu.

Koji konkretni razlozi su proizveli osjećanja zahvalnosti Banjalučana, za naš portal je pokušao da otkrije tuzlanski novinar Miroslav Petrović, koji je zasposlen u agenciji "Fena", a radi i kao stalni dopisnik zagrebačkog "Večernjeg lista" i "Sportskih novosti".

Uz njegovu nesebičnu pomoć i kontakte, probali smo da da osvijetlimo te teške i istovremeno lijepe trenutke u kojima su ljudi solidarno pomagali bez ikakvih skrivenih namjera već sa ciljem da se situacija u Banjaluci što prije prevaziđe i nastavi sa normalnim životom.

Nekadašnji novinar lista "Front Slobode" Vitomir Pavlović se prisjetio utakmice i transparenta na "Tušnju", konstatujući da je list u kojem je radio bio jedan od prvih koji su pomogli Banjalučanima.

"Tuzlanski list je pokrenuo seriju akcija pomoći kolegama u Banjaluci, a ubrzo se u akciju uključile gradske institucije, ali i građani, koji su bili izuzetno solidarni i saosjećajni sa Banjalučanima i to je pokazano na mnogo primjera", rekao je Pavlović posredstvom kolege Petrovića.

Prvi primjer je solidarnost novinara, koji su nakon što je uništena štamparija lista "Glas", naredni broj poslije zemljotresa štampali u tuzlanskoj štampariji "Grafičar".

"Svu organizaciju je preuzeo "Front Slobode". U ime 'Glasa', tada je došao novinar Dragiša Spremo, koji je ranije radio u našim novinana. Rudari Kreke i Banovića čistili su banjalučke ruševine, privrednici su organizovali brojne akcije pomoći u vidu donacija od najosnovnijih potrepština, odjeće, obuće, hrane, ćebadi i slično. Takođe, uključio se i Crveni krst iz Tuzle", prisjetio se Pavlović.

Fotoreporter Miroslav Hlumna, koji danas ima 91 godinu, a radio je u "Frontu Slobode", tragične 1969. godine dobio je nalog da kao novinar "Zadrugara" fotografiše i izvještava iz razrušene Banjaluke, a sve fotografije je predao početkom ove godine u arhiv Tuzle.

"Ako neko iz Banjaluke želi, može da ih pronađe u gradskom arhivu", istakao je kolega Petrović.

Stari Tuzlak Midhat Azabagić takođe se sjetio utakmice i transparenta zahvalnosti Banjalučana, koji su u tom periodu školsku godinu, a možda i narednu, završili u njegovoj Grafičkoj školi u Tuzli.

Izvor: Ivica Nosić, privatna arhiva

Ivica Nosić (82), nekadašnji novinar "Fronta Slobode", potvrdio je da je lično organizovao akciju pomoći Banjaluci u dva navrata. Prvi put kao novinar, prikupljena je hrana i osnovne potrepštine, a drugi put, bio je organizator dolaska banjalučkih učenika u Tuzlu, zbog čega je dobio priznanje i zahvalnicu grada Banjaluke, koji je potpisao tadašnji gradonačelnik Živko Babić.

"Zahvalnica se odnosi za nesebičan trud i pomoć tokom i poslije zemljotresa 1969. Dobro se sjećam tadašnje solidarnosti Tuzlaka, koji su se listom trudili da pomognu građanima Banjaluke. Od običnih građana do najviših nivoa vlasti u Tuzli, a posebno rudari Kreke, koji su tada slali kontigente uglja. On je tada vrijedio kao suvo zlato", rekao je Nosić i dodao da je zahvalnica iz Banjaluke jedna od rijetkih stvari koju je uspio da sačuva tokom posljednjem rata u Bosni i Hercegovini, odakle je otišao najprije u Hrvatsku, a potom se skrasio sa porodicom u Štutgartu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC