• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sportski pregled godine (lokdaun): It's the End of the World as We Know It, a MONDO ima ekskluzive!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pročitajte kakve smo ekskluzivne vijesti donosili u vrijeme "zaključavanja" izazvanog pandemijom korona virusa.

 Sportski pregled godine (lokdaun): It's the End of the World as We Know It, a MONDO ima ekskluzive! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ovu 2020. godinu odlučili smo da podijelimo u tri segmenta.

Prvi - do početka pandemije kovida-19, drugi na prekid sporta i života kakvog smo dotad poznavali (lokdaun) i nastavak takmičenja bez navijača u tzv. novoj normalnosti, koja podrazumijeva nošenje maski, održavanje distanci, PCR testiranje i na žalost brojanje mrtvih i zaraženih.

Možda će vas zanimati

"It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)", pjevao je Majkl Stajp krajem 80-ih, ali ni frontmen REM-a, niti bilo koji drugi svjetski umjetnik, nije mogao da pretpostavi šta će zadesiti svijet u 2020. godini, a samim tim i kompletan svjetski sport.

Pandemija korona virusa bukvalno je "stopirala" svijet, jedna po jedna država je lagano sve "gasila", kako bi se epidemija stavila pod kontrolu, a samim tim i kompletna sportska takmičenja u Bosni i Hercegovini.

Sport je stao početkom marta, pa su u skladu s tim i sportski novinari najčešće radili od kuće, što je bila preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i domaćih nadležnih institucija, ali i svakodnevno izvještavali o korona virusu i svemu što nam je pandemija donijela.

Primjera radi, od toga kako sportisti provode vrijeme u "lokdaunu", preko toga da smo gledali sportske dokumentarne filmove poput "Jedne noći u Torinu" i davali preporuke čitaocima kako bi i oni što bezbolnije prekratili vrijeme u "svoja četiri zida".

O načinu kako ispunjavaju vrijeme jer fudbala i terena nije bilo, govorili su selektor mlade reprezentacije BIH Slobodan Starčević i prvotimac Borca Almedin Ziljkić, potom i njegov tadašnji saigrač u banjalučkom klubu Vladan Danilović, kao i igrač Rudara Nemanja Pekija.

Samim tim što su zaustavljene utakmice i treninzi, stadioni su bili pod ključem, a moralo je da se jede i plaćaju obaveze bez obzira na sve, nametnulo se i pitanje smanjenja plata, otpuštanja igrača i svega onoga najcrnjeg u sportu, što je izazvala pandemija kovida-19.

U tim trenucima traženo je da se šampionat BiH nastavi, nije bilo mnogo zaraženih, ali cjelokupno stanje i velika neizvjesnost u svim segmentima ljudskih života doprinijeli su da se "prelomi" i proglasi kraj šampionata BiH u fudbalu, košarci i rukometu i postojeće tabele verifikuju kao konačne.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Iako je bilo različitih mišljenja, ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske Alen Šeranić imao je posljednju riječ i kao sudija "odsvirao kraj" pa je Sarajevo odbranilo titulu, a poslije osam godina posta Borac je osigurao nastup u Evropi.

Da li je to bila dobra i poštena odluka, različita su tumačenja, ali vjerujem da je u datom trenutku to bila najpravednije jer je stvarno postojala ozbiljna opasnost da se igrači zaraze, što se kasnije i pokazalo, kad smo imali mnogo više znanja i iskustva sa kovidom-19.

Kad je bilo dozvoljeno organizovati treninge, nesvakidašnji događaj u fudbalskom svijetu dogodio se u Bijeljini, gdje je tadašnji trener Radnika Slavko Petrović napadnut i udaran drškom od pištolja, što je naišlo na osudu javnosti u cijeloj BiH. Podršku je sada već strateg sarajevskog Olimpika dobio od brojnih kolega, uključujući i trenera Želje Amara Osima, s kojim i nije bio u prijateljskim odnosima.

Ispraćene su i neke važne sportske godišnjice poput navijačkog sukoba u "Maksimiru" 1990. godine pred meč Dinama i Crvene zvezde, koji je na neki način bio uvertira u krvavi raspad Jugoslavije.

Zbog svega toga, i važnosti priče zaputili smo se u selo kod Srebrenice kako bismo iz prve ruke saznali sve što se događalo na toj čuvenoj utakmici, a usput smo otkrili i eksluzivne novosti poput priznanja policajca Refika Ahmetovića da bi bez ikakve sumnje ubio Zvonimira Bobana da ga u odsutnom trenutku nije zaustavio Josip Kuže, tadašnji trener Dinama, koji je u karijeri vodio i banjalučki Borac.

U nedostatku mečeva, i navijači su svoje karantin frustracije liječili međusobnim sukobima, a jedan takav između Grobara i Delija, dogodio se u Višegradu, a mi smo probali da pronađemo dublje uzroke za to.

U tom periodu stigla je i zvanična kandidatura Vice Zeljkovića na mjesto prvog čovjeka Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a ubrzo je i potvrda da će Igokea učestvovati u kvalifikacijama u FIBA Ligi šampiona, prvi put u svojoj istoriji.

Takođe, Krupa se vratila u Premijer ligu BiH zahvaljujući Jovi Lukiću, najmlađem prvom strijelcu Prve lige RS, koji je već u junu potpisao za banjalučki Borac, što je za mladog centarfora bilo ostvarenje snova.

Samo što se formalno završila sezona, nakon 62 dana pauze zbog pandemije, "borčevci" su se oprezno i stidljivo, uz poštovanje svih epidemioloških propisa vratili treninzima na Gradskom stadionu.

Potom su morali da idu na pripreme za novu sezonu, a destinacija zbog pandemije bio je Zlatibor, a sa njima je išao naravno i naš reporter, koji je izvještavao o svemu što se događalo na srpskoj planini.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Sa Zlatibora je stigla još jedna ekskluziva - trofejni Zvezdin stručnjak Ljupko Petrović otkrio je da je sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker bio na korak prelaska u beogradske crveno-bijele.

"Pred kraj prvenstva igrali smo sa Dinamom, a Šuker je ušao u kancelariju da me pozdravi. Tu je bio i Džajić, koji je tada rekao: 'Davore, tvoj trener hoće da dođeš u Zvezdu.' Šuker je odgovorio: 'Spreman sam, doći ću.' Ipak, uslijedio je rat, a da ga nije bilo, doveli bismo ga", rekao je evropski i svjetski prvak sa Zvezdom.

Po povratku Borca iz Srbije je ne samo u banjalučki klub već u cijeli bh. fudbal na najjača tri nivoa ušla i kompanija m:tel, koja je postala generalni sponzor nove sezone u PL BiH, Prvoj ligi RS i Prvoj ligi FBiH, što je najavilo bolje dane za sve sportske radnike, ali i obične ljubitelje fudbala.

Ekskluziva je bio i intervju sa nekadašnjim golmanom Notingem Foresta Malkolmom Rigbijem, koji nam je otkrio pikanterije iz svlačionice koju je dijelio sa nekadašnjim selektorom mlade reprezentacije Engleske Stjuartom Pirsom, koji je još u igračkim danima zaradio nadimak Psiho, kao i sa nekadašnjim napadačem Stenom Kolimorom, te ocem norveškog superstara Erlinga Brauta Holanda.

Takođe u "Boriku" su opet počeli da rade i rukometaši Borca, startovali su i fudbaleri Krupe za povratničku sezonu u eliti, a košarkaši Igokee su saznali rivala u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona. Bio je to rumunski Kluž, koji je s klupe vodio nekadašnji trener Partizana i selektor BiH Duško Vujošević.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Napomenimo i to da je najbolji teniser planete Novak Đoković tokom pandemije trebao da dođe u Banjaluku, koja je bila jedna od stanica njegovog turnira Adrija Tur, ali korona je bila jača, pa će ekspresno izgrađeni Teniski centar u parku "Mladen Stojanović" pričekati neko vrijeme na dolazak prvog reketa svijeta.

U planu je bilo odigravanje meča i u Sarajevu protiv Damira Džumhura, ali turnir je bio prekinut u Zadru nakon što je Grigor Dimitrov bio pozitivan na korona virus, koji je kasnije preležao i sam Nole, da bi potom na ljeto došao da posjeti tzv. Dolinu bosanskih piramida u Visokom.

P.S. Zbog svega toga, doživio je brojne kritike u svjetskim medijima

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC